Petrići: "Želimo isključiti mogućnost da postoji bolje rješenje od onog koje na stol stavlja gradonačelnik" Foto: VV arhiva

Petrići: "Želimo isključiti mogućnost da postoji bolje rješenje od onog koje na stol stavlja gradonačelnik"

Varaždinske vijesti | 6.12.2022. u 16:59h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradski vijećnici Ana Petrić i Hrvoje Petrić danas su se oglasili priopćenjem o problematici zbrinjavanja bala otpada koje se godinama nalaze na ulazu u grad.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nitko ne želi da bale ostanu u Brezju još 15 godina. Ono što želimo je isključiti svaku mogućnost da postoji jeftinije, primjerenije, pa i bolje rješenje od onog koje na stol stavlja gradonačelnik.

Da takvo rješenje postoji, nije moguće isključiti bez da dobijemo jasne odgovore na sljedeća pitanja:
1. Što se događa sa spornim pravnim poslovima u koje je Grad već ranije ušao?
2. Zašto javnu nabavi provodi Grad, umjesto VARKOM-a koji se godinama vodio kao posjednik bala i koji ne bi trebao snositi trošak PDV-a?
3. Na koji će način Grad od ostalih općina čiji je otpad u Brezju naplatiti troškove zbrinjavanja?
4. Zašto nije provedeno novo uzorkovanje i analiza otpada prije početka javne nabave?
5. Gdje će bale na kraju završiti?
6. Koji su rezultati probnog zbrinjavanja u MBO uređaju?

Građani očekuju da se i njima i gradskim vijećnicima, koji trebaju donijeti odluku, daju sve tražene informacije. Nedopustivo je da gradonačelnik svako pitanje doživljava kao napad, a svako traženje obrazloženja kao „kompliciranje“. Ako postoji mogućnost da građani Varaždina uštede pet, deset, trideset ili pedeset milijuna kuna, onda svaka takva mogućnost zaslužuju da joj se posveti pažnja i vrijeme. 

Obrazloženje

PRAVNO

Grad se nalazi u ozbiljnoj pravnoj situaciji koja je posljedica ranije sklapanih ugovora. Ni građani ni vijećnici ne znaju u kojoj su fazi sporovi, niti kakvi rizici od njih prijete. Vijećnicima nisu predočeni izvještaji o sporovima ni pravna mišljenja o položaju Grada.

Stoga očekujemo da se prije ulaska u treći posao objavi:
- koji su rizici i očekivanja vezano uz ugovor iz 2008. godine
- koji su rizici i očekivanja vezano uz koncesiju iz 2013. godine
- koja je to presuda Upravnog suda kojom se „poništava koncesija“.

PDV

Budući da se VARKOM d.o.o. godinama vodio kao posjednik baliranog otpada, potrebno je razjasniti kada se to promijenilo. Naime, u prošlogodišnjoj javnoj nabavi koja je obavljena za 500 tona razasutih bala preostalih nakon uzorkovanja naručitelj je bio VARKOM. Dakle, očekujemo podatke kada je i temeljem čega Grad postao posjednik bala te očekujemo predočenje odgovarajuće dokumentacije. VARKOM kao obveznik PDV-a može izvršiti odbitak pretporeza, a Grad ne može. Time je cijena za Grad automatski 25% veća.

REGRES

S obzirom da se u balama osim varaždinskog, nalazi otpad skupljen s područja susjednih općina, a koji prema dostupnim podacima čini čak 15% ukupnog baliranog otpada, važno je prije odlučivanja razriješiti odnose s drugim JLS-ovima. Očekujemo da nam se predoče točni podaci o količinama otpada drugih JLS, dokumentacija o dogovorima s drugim JLS te pravno mišljenje o mogućnosti regresa.

KATEGORIZACIJA

Kako je balirani otad tijekom godina mijenjao svoj ključni broj, čime se utječe na odabir dopuštenih metoda zbrinjavanja, držimo da je nužno utvrditi koji je ispravan ključni broj baliranog otpada. Stoga očekujemo da se izvrši sljedeće:
- uzorkovanje bala pod koordinacijom neovisne treće osobe i uz pristup zainteresirane javnosti
- analiza uzoraka u tri neovisna laboratorija, od čega u jednom akreditiranom kod HAA
- utvrđenje mogućnosti provođenja drugih metoda za zbrinjavanje bala.

NADZOR NAD IZVRŠENJEM I POSLJEDICE NEIZVRŠENJA

U javnosti su prisutne sumnje u to gdje će bale na kraju završiti, hoće li biti zbrinute kako je predviđeno javnom nabavom ili će se odložiti. Čak je i članica gradskog povjerenstva za bale prof. Anić Vučinić u jednom obraćanju javnosti izjavila kako to „nije problem Grada Varaždina.“ Stoga smatramo kako je nužno u provedbu ugovora za zbrinjavanje bala ugraditi mehanizme nadzora nad izvršenjem obrade otpada, a ne isključivo nadzor građevinskih radova-sanacije odlagališta, nužno je Gradu predati garancije za ispunjenje kako obrade, tako i sanacije, kao i garancije za otklanjanje eventualnih nedostataka u garantnom roku. Ne želimo platiti 216m kuna ako će se bale na kraju negdje zakopati. 

PROBNA OBRADA

Krajem prošle godine VARKOM je proveo postupak javne nabave za dio bala. Na prošlotjednoj sjednici Vijeća gradonačelnik je izjavio da postoji komisija koja se time bavi te da će rezultati obrade biti gotovi kroz koji tjedan. Smatramo da je prije donošenja odluke potrebno prezentirati rezultate probne obrade u MBO."