Petir zatražila pomoć Europske komisije: Šteta od mraza u Hrvatskoj 105 milijuna eura

I.D./Varaždinske vijesti | 11.5.2016. u 16:34h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je od Europske komisije da financijski podupre poljoprivrednike pogođene elementarnom nepogodom i pozitivno odgovori državama članicama koje zatraže pomoć.

Podsjetila je da je mraz krajem travnja u Hrvatskoj gotovo potpuno uništio nasade voća, vinove loze i povrća u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Trenutna šteta u kojoj je stradalo od 90% do 100% predviđenog uroda voća te do 90% uroda grožđa i povrća, procjenjuje se na oko 105 milijuna eura. Osim u Hrvatskoj, ovo iznenadno zahlađenje uzrokovalo je dosad nezabilježene štete i kod naših susjeda - u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji - napomenula je Petir i dodala da je, nakon prošlogodišnje krize uzrokovane ruskim embargom koji je još uvijek na snazi, a pogodio je europske proizvođače voća i povrća, ova elementarna nepogoda novi udar te bi mogla značiti njihov kraj, stoga je Petir zatražila da se hitno pomogne pogođenim poljoprivrednicima.

- Jedino tako možemo spasiti europsku proizvodnju voća i povrća te zaštiti europske potrošače od povećanja cijena do kojih bi moglo doći uslijed nedostatka domaće proizvodnje - rekla je Petir na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U svrhu procjene razmjera štete zatražila je i informacije od kolega eurozastupnika iz Mađarske, Slovenije i Austrije, država članica koje su također pogodile velike nepogode uzrokovane zahlađenjem krajem travnja. Šteta uzrokovana nedavnim mrazom je u Austriji procijenjena na oko 200 milijuna eura, a Mađarska je za ovu kriznu situaciju predvidjela 24 milijarde forinti (77 milijuna eura).

Prema procjenama Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) i Kriznog stožera kojega je oformila HVZ, ukupne štete u voćarstvu Republike Hrvatske nastale uslijed mraza iznose 105 milijuna eura. Procjenu su izradili članovi Hrvatske voćarske zajednice iz svih krajeva Hrvatske te članovi Kriznog stožera koji ima predstavnike u svim hrvatskim županijama.

- Nažalost, štete će biti još i veće jer je neke dijelove Hrvatske prije dva dana pogodila i tuča. Imajući u vidu obujam procijenjenih šteta u Hrvatskoj te u susjednim državama, pozvala sam zastupnike iz susjednih zemalja da zajednički nastupimo prema Komisiji. Oštećeni poljoprivrednici trebali bi se i obratiti Ministarstvu poljoprivrede RH jer isključivo o Ministarstvu ovisi stavljanje na raspolaganje sredstava iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 5 - Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti - rekla je Petir i dodala kako je važno da i hrvatski ministar poljoprivrede na Vijeću EU također nastupi zajedno s ministrima iz drugih država članica koje su pretrpjele štetu, kako bi s više strana potaknuli mjerodavne na pronalaženje rješenja za ovu krizu u sektoru voćarstva.