Pejnović: Ostavka direktora Radija Novi Marof je očekivana

| 17.7.2024. u 20:33h | Objavljeno u Aktualno

Naravno, kao i prije dvije godine, članovi skupštine nisu bili baš kritički kod ovog izbora, a još manje kod razmatranja loših poslovnih rezultata. Može se i zaključiti zašto: nije im bitno poslovanje i profesionalan rad radija, već nešto drugo.

Ostavka Siniše Kalajdžije na mjesto direktora Radija Novi Marof je očekivana, navodi Davor Pejnović, napominjući da ju je sam namjeravao tražiti na Skupštini poduzeća, kao suvlasnik Radija Novi Marof (20%), koji je u njemu radio 36 godina kao novinar.

Objašnjava i zašto je očekivana ostavka o kojoj smo bii izvijestili.

- Poslovnu, 2022. godinu, Radio je završio u minusu 33.852 kune, a prošle godine imao je gubitak 4.338 eura, ukazuje Pejnović, napominjući da postoji zakonska obveza da direktor do 30. lipnja tekuće godine sazove godišnju skupštinu, što nije učinio ni lani ni ove godine.

Međutim, kako nastavlja, nije ga iznenadilo sve to, iako se najavljivalo drukčije.

-Kalajdžija je govorio da će poboljšati program i financijski ojačati radio. No, za mene su to bile priče bez pokrića, što se i obistinilo, a znao sam da će biti tako od samog početka, imajući u vidu što je i kako radio, navodi.

Međutim, drži da u svemu ovome nije glavni sada već bivši direktor i aktualni suvlasnik Radija Novi Marof, već Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

- Naime, Grad Novi Marof ima 20 posto udjela, kao i novomarofskog POU te ostali dioničari. Upravo zahvaljujući takvoj vlasničkoj strukturi, Kalajdžija je prije tri godine većinom glasova skupštine imenovan za direktora te ušao u radio, ukazuje.

A sve se radilo, kako tvrdi, da baš Kalajdžija postane direktor, odnosno suvlasnik.

-Prvo je većina na Skupštini promijenila Statut te izbacila mogućnost da pri kupovini udjela u Radiju ne postoji pravo prvokupa. Nakon toga, omogućilo se tvrtki Vox media Siniše Kalajdžije da kupi 20% udjela, koje je prodavao Termoplin, a zatim je 30. lipnja 2021. postavljen za direktora, navodi.

No, kako smatra, Kalajdžija se nije previše opterećivao poslovanjem Radija.

-Vidi se to i iz izvješća o poslovanju. Imao je on druge ciljeve. Ili zadaće, sudeći po tome što je (ni)je radio. Tako mi je u travnju 2023. zabranio intervjuirati gradonačelnika za potrebe emisije "Gradske teme", a u lipnju me retroaktivno smijenio s mjesta glavnog urednika. Umjesto dobrog poslovanja, važnije je bilo da se više neće postavljati "neugodna pitanja", tvrdi.

Nastalu idilu, kako veli, remetilo je samo loše poslovanje Radija Novi Marof, koje je posljedica nebrige i nemara.

-No, i za to se sada našlo rješenje. I to kakvo! Kalajdžija je dao ostavku, a na njegovo mjesto je izabrana njegova životna partnerica Marijana Sopek, koja je sada i direktorica i glavna urednica. Treba li tu još što reći? Naravno, kao i prije dvije godine, članovi skupštine nisu bili baš kritički kod ovog izbora, a još manje kod razmatranja loših poslovnih rezultata. Može se i zaključiti zašto: nije im bitno poslovanje i profesionalan rad radija, već nešto drugo. Međutim, želi li se očuvati Radio kakav bi trebao biti ili čak uopće, odnosno ponovno vratiti lokalna platforma za nepristrane rasprave i "neugodna pitanja" za sve pa i gradonačelnika, to bi se trebalo promijeniti, tim više jer u skorijoj budućnosti ide prodaja 20% udjela Grada Novog Marofa i 20% udjela Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof. Bude li sve kao i do sada, Radijom Novi Marof će, direktno ili indirektno, upravljati Siniša Kalajdžija, odnosno onog i onih u čijoj je milosti. Zašto? Zbog poslovnih rezultat sigurno ne, već držanja medija pod kontrolom, smatra suvlasnik Radija Novi Marof.