Peđa Grbin, predsjednik SDP-a: "Nejednakosti i korupcija razaraju hrvatsko društvo" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a: "Nejednakosti i korupcija razaraju hrvatsko društvo"

Ivica Kruhoberec | 2.11.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

nakost

SDP ovih dana, točnije 3, studenog, slavi 30 godina od prve stranačke konvencije, a jubileji su prigoda za osvrt na ono što se postiglo, ali i u kojem smjeru se ide, odnosno trebalo bi ići. Upravo s tim pitanjem započeli smo razgovor s Peđom Grbinom, predsjednika SDP-a, koji smatra da ovo pitanje nije aktualno samo u toj stranci koja odnedavno ima novo vodstvo, već mori mnoge lijeve stranke u Europi pa i svijeta.

Nefunkcioniranje institucija društva

- Lijeve stranke u svijetu, uključujući i SDP, izgubile su iz fokusa stvarne probleme građana, poput nezaposlenost i rad na rješenjima za te probleme, a upravo se na to moramo usredotočiti. U Hrvatskoj je jedan od najvećih problema to što smo postali društvo nejednakosti. Imamo regionalne nejednakosti, svakome tko putuje po našoj zemlji je potpuno jasno da život u nekim dijelovima Slavonije i nekim dijelovima Istre ni izbliza nije isti, odnosno da šanse ljudi u tim sredinama nisu ni izdaleka iste. Istovremeno, imamo i sve veće razlike među građanima u istim sredinama, počevši o manjih mjesta pa do Dubrovnika, Varaždina i Zagreba i to razlike koje nisu posljedica rada, znanja i zalaganja, već nefunkcioniranja institucija društva. Upravo su te razlike ishodište društvene krize, koje je posljedica i nedavna pucnjava na Markovom trgu. A time se naša politika ne bavi. Dapače, HDZ svojom novom poreznom reformom namjerava dodatno porezno rasteretiti najbogatije i time potencirati ekonomske razlike u društvu, koje onda vode do daljnjih nejednakosti i potenciraju podjele i probleme. Borba protiv takve društvene nejednakosti mora biti primarni interes lijeve stranke, ako želi vratiti povjerenje građana i zato će biti i u fokusu djelovanja SDP-a.

U nas se rad oporezuje po višoj stopi nego dobit pa mnogi isplaćuju minimalac ili malo više od njega kako bi imali što veću zaradu, a od poreza na imovinu ni traga. Tako ispada da, primjerice, novinari kroz poreze daju više u državni proračun nego pojedini odvjetnici, iako su prvi sretni kada godinu pozitivno završe, dok drugi imaju višemilijunsku dobit. Je li to u redu, iako je po zakonu?

Kao što sam i rekao: takve su nejednakosti ono s čime se SDP mora uhvatiti u koštac, nastojati ih spriječiti, a tamo gdje postoje ispravljati ih kako bi svi u Hrvatskoj imali iste ili barem približno iste šanse, bez obzira gdje smo rođeni, tko su nam roditelji i u kakvim smo uvjetima odrastali. Cilj nam je stvoriti društvo koje svima pruža mogućnost za uspjeh, napredak.

I mnoge slične socijaldemokratske stranke u Europi, kao što ste rekli na početku, izgubile su niz vodilju, a onda i vlast. Zašto? Zašto je druga strana bila uspješnija?

Mnoge lijeve stranke su polegle lažnoj tezi da nakon pada Berlinskog zida, prije svega u ekonomiji, postoji samo jedan ispravan put kojim države mogu ići. To uopće nije točno, dapače. Upravo danas, u vrijeme velike ekonomske krize, koja generira nejednakosti, pred svakim tko se bavi politikom postavlja se ozbiljna dvojba: hoće li biti zadovoljan samo brojčanim rastom, primjerice, BDP-a ili će se baviti razvojem društva u cjelini. Hoće li se prikloniti onima, kojima je potpuno svejedno je li rast ostvaren zato što je 1 ili 2 posto najbogatijih u društvu ostvarilo veću zaradu na dividendi ili zato što je pomak ostvaren u korist svih, odnosno zašto što je osigurano jednako dostupno i kvalitetno zdravstvo, školstvo i socijalna skrb za sve, a ne samo za neke. Kada će se lijeve stranke doista početi baviti takvim problemima, kao što se radi u Španjolskoj i Portugalu, onda će biti pobjedničke i neće upasti u zamku trećeg puta, kao što se dogodilo u V. Britaniji i Njemačkoj, gdje ekonomska politika socijaldemokrata na prijelazu iz 90-ih u 2000-te ni po čemu nije odudarala od liberalnih i stranaka desnog centra pa su se građani s pravom pitali zašto bi za njih glasovali. 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci