VIDEO Patafta: Ulažem u IT sektor, a o balama i umjetna inteligencija zna više od političara

Sponzorirano | 13.4.2023. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gospodarstvenik i nezavisni kandidat Davor Patafta, kojemu političari sad priznaju da je bio ispred svog vremena kad je gradio MBO, osvrnuo se na brzorastuću IT industriju. Ne samo da vjeruje da će taj sektor i dalje napredovati, već Patafta u IT i ulaže.

- IT industrija je u Varaždinu jaka, a bit će sigurno još jača. Fantastično je da imamo Fakultet organizacije i informatike, ali i Sveučilište sjever, da školujemo buduće stručnjake, a cilj je da oni ovdje i ostanu, da se razvijaju i da na kraju razvijaju i cijeli ovaj kraj. Zadaća političara je da im to omoguće. Sa sinom investiram u određene IT produkte i vjerujem u budućnost tog sektora -  kaže Patafta.

Mladi stručnjaci bježe iz Varaždina

Međutim, kaže da su IT kadrovi jako traženi i kad imamo s jedne strane činjenicu da su nam u Gospodarskoj zoni Brezje smještene bale, umjesto primjerice IT tvrtki, a s druge strane činjenicu da se nije poticala stanogradnja pa sad imamo drastičan rast cijena stanova, pitanje je je li politika u stanju takve stručne mlade ljude zadržati. Spomenimo i prirez, za koji je Patafta godinama apelirao da se ukine jer Grad ne treba uzimati građanima, već projekte financirati iz drugih izvora. Tu je i komunalna naknada koju treba smanjiti.

- Ljudima zaposlenima u IT sektoru odlazi u prosjeku 500 kuna plaće na prirez. Ako ne riješimo bale, što je sad već trošak za Grad oko milijardu kuna, političari će još dodatno dizati prirez. Jer drugo ne znaju – kaže Patafta i upozorava da bi stručni kadrovi mogli pobjeći iz Varaždina.

Vezano za bale, Patafta je slikovito opisao da se i umjetna inteligencija čudi tom problemu. Očito je da bi i umjetna inteligencija bale riješila brže nego varaždinski političari.

Umjetna inteligencija o rješenjima, politički ˝kadrovi˝ o svojim naknadama

- Sad je zanimljiva ova umjetna inteligencija pa sam je pitao: Što ti misliš o situaciji da imaš dva ili tri ugovora, pa ideš raditi još četvrti za isti pravni posao. I umjetna inteligencija mi je rekla da to nije normalno, da je to ludo, glupo i neuobičajeno. To je već svima jasno. Ali gospođa koja je sjedila u Vijeću, neću sad reći iz koje je stranke, rekla je ˝pa znate, imam naknadu 500 kuna, pa mi je svejedno hoće li pati vlast ili neće. Zamislite, njima je mjerilo 500 kuna naknade. Mi se o odlukama teškim stotinama milijuna kuna tamo ne razgovaramo u smjeru da zavrzlame riješimo, nego pričamo kome je u interesu da ima 500 kuna naknade. I tko je takve ljude tamo instalirao, gospodin Čačić i njemu slični – rekao je Patafta.

Na kraju je poručio Varaždinkama i Varaždincima da izađu na izbore.

- Dosta je blata koje političari bacaju na Varaždin, idemo to blato pretvoriti u zlato, posvetimo se razvoju gospodarstva. Idemo očistiti Varaždin i od bala i politike koja ih je tamo smjestila i zadržala do danas, politike koja nije u stanju riješiti ni jedan problem – poručio je Patafta.