Parkovi zatvorili kafić Aleju zbog Covida i - Čačića!?

vv | 24.11.2020. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

-S obzirom na situaciju, HDZ je za brza testiranja u Varaždinskoj županiji, sukladno planu koji treba žurno razraditi sa stručnjacima kako bi dobili najbolje rezultate, odnosno utvrdili gdje su sve žarišta i brzo izdvojili što više zaraženih, rekao nam je Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije i direktor varaždinskih Parkova, koji nastavljaju sa sadnjom novih drvoreda u Varaždinu, odnosno realizaciji plana ozelenjivanja grada.

Runac, kako naglašava, posebno se zalaže za testiranja u poduzećima, budući da poteškoće u radu zbog zaraze imaju i Parkovi. I to ne samo zbog korona virusa, koji je zahvatio dio zaposlenika, nego i novih mjera. Naime, uslijed zabrane rada ugostiteljskih objekata, ne radi ni kafić Aleja u vlasništvu ovoga gradskog komunalnog poduzeća.

-Ne slažemo s tim mjerama jer nisu adekvatne. Nema nikakvih znanstvenih istraživanja koja bi upućivala da su izvor zaraze, primjerice, čak i ugostiteljske terase. Logika, naime, govori da je mogućnost zaraze na otvorenoj terasi kafića manja nego u nekom zatvorenom trgovačkom centru. No, potpuna zabrana rada ugostiteljskih objekata donesena je nakon niza izjava, koje su bile više estradni izričaj našeg župana, koji prošli mjesec veli da je Varaždinska županija najuspješnija u sprječavanju širenja zaraze i da ima opremu, a mjesec dana kasnije da smo vodeći po zarazi i vapi po medijima za respiratorima, ukazuje Runac, koji dijeli stav da je situacija alarmantna, ali i upozorava da se ne bi trebalo dovoditi u pitanje egzistenciju stotine ljudi, ugostitelja, za koje se traži potpuno zatvaranje, a onda od države da ih obešteti.

I u Međimurskoj županiji, kako dodaje, situacija gotovo nije ništa bolja, ali tamo ugostiteljski objekti ipak rade od 22 sata, a rade i na ciljanim testiranjima, koja se već provode u Zagrebu, koji ima i osjetno više kafića i veću naseljenost pa ipak nema drastičnih mjera jer situacija nije tako loša kao na sjeveru, što je posljedica i većeg broja testiranja.

-Trebali bismo i mi ići njihovim tragom, odnosno mjerama nacionalnog Stožera. Njih se trebamo držati, a ne zbog pojedinaca koji žele svoje estradne nastupe malo oplemeniti, ići u nekakve lockdownove, bez da imamo pokazatelje što će oni značiti. To je prodavanje magle, HDZ je protiv toga. Svima je, naravno, jasno da kada bi sve zatvorili, ne bismo imali širenja zaraze, ali Hrvatska za to nema novaca. Nismo mi Njemačka u kojem silom zatvoreni dobivaju 70-80 posto prihoda u istom mjesecu prošle godine. Moramo biti realni i ciljano postupati, smatra Runac, dodajući da će HDZ podržati projektnu suradnju sa županom, ali ne protiv takvih njegovih eskapada – zaključio je Runac.