Reformisti i Paljak više se ne vole: uz njega još je jedan vijećnik Refomista postao nezavisni

IHR/Varaždinske vijesti | 4.10.2023. u 13:06h | Objavljeno u Aktualno

Da je nekadašnji Čačićev prvi dožupan i tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak napustio Reformiste, nije novost. No Paljak se danas vratio u Varaždinsku županiju i to kao nezavisni vijećnik Skupštine Varaždinske županije.

Paljaka je dosad u Skupštini mijenjao Branimir Nađ, iz redova Reformista, no bivši dožupan podnio je zahtjev da mu se ponovno aktivira mandat te će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik. No Reformisti, koji su dosad u Skupštini imali devet vijećnika, ostali su bez još jednog. Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić izvijestio je da je i vijećnik Reformista Mihael Liber također najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik.

Podsjećamo, Paljak je u vrijeme župana Radimira Čačića bio prvi dožupan, a tu je dužnost napustio u rujnu 2020. godine, kada je postao državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Dvije godine kasnije, u rujnu 2022. godine, odstupio je s te funkcije, nakon što su Reformisti izašli iz vladajuće koalicije. Reformiste je napustio početkom srpnja ove godine i to, kako je tada poručio, na vlastiti zahtjev.

- Politika je proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime - objasnio je početkom srpnja ove godine Paljak koji se na današnjoj sjednici Županijske skupštine osvrnuo i na napuštanje vijećnika Reformista i SDP-a netom prije izglasavanja polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2023. godinu.

Sada nezavisni Paljak sve to je nazvao igorkazom.

- Reformisti napustili sjednicu, otišli i SDP-ovci, a onda se ipak vratili...

- Što se tiče ovog dijela igrokaza, koji je uvijek dobrodošao, testiranja tko je oporba, a tko je vlast, što se tiče mene i nezavisnih vijećnika u ovoj Skupštini možemo najaviti da ćemo imati nezavisni klub vijećnika i da ćemo kroz njega ubuduće djelovati. Za ovo naše prvo pojavljivanje, i s obzirom na to da je ovdje doista riječ o tehničkim dokumentima, smatrali smo da nije potrebno iskazivati svoju pripadnost oporbi ili ne oporbi. Mi smo oporbeni vijećnički klub i tako ćemo nastupati. Što se tiče onih koji su sada htjeli pokazati, na neki način tko je tko, poručujem da onda kada smo mi iz oporbe stvarali priliku da dođemo u izvršnu vlast, oni koji su sada oporba, tu našu kvalitetu uvidjeli su tek kada smo došli na izvršnu vlast da bi sada djelovali iz pozicije oporbe, što je dobro, neki tada naravno nisu ni znali ni što su Reformisti, kad govorimo o mojoj bivšoj stranci - ustvrdio je Paljak i poručio da će dati potporu onom što smatraju da je konstruktivno i dobro, u protivnom potpore neće biti.

- Vama, gospodine župane, dat ću priliku, kao što bih dao bilo kome drugome da je na vašem mjestu - poručio je Paljak.