Palijativna skrb važna zbog sve starije populacije

Palijativna skrb važna zbog sve starije populacije Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija, u suradnji s Udrugom za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof, organizirala je u Županijskoj palači u Varaždinu tribinu povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, kako bi podigla svijest i razinu informiranosti javnosti o važnosti palijativne skrbi.

Zamjenik župana Alen Kišić na tribini je naglasio da je razvoj palijativne skrbi jedan od javnozdravstvenih prioriteta Varaždinske županije, prvenstveno zbog ubrzanog starenja stanovništva, jer čak 17% populacije Varaždinske županije starije je od 65 godine, kao i zbog povećanja broja oboljelih osoba od karcinoma. Naime, svaka četvrta osoba umire upravo od te bolesti, što i povećava zahtjeve za palijativnom skrbi.

- Povezali smo se sa Udrugom "Srce" iz bolnice u Novom Marofu koja je također i nacionalni centar za palijativnu skrb, a s kojom smo pokrenuli projekt "posudionice pomagala" gdje svi sugrađani palijativni bolesnici imaju pravo na besplatna pomagala kako bismo im olakšali- naglasio je dožupan Kišić.

- Palijativna skrb je sveobuhvatna briga o bolesniku s uznapredovalom progresivnom bolesti, s nepovoljnom dijagnozom, ali i skrb o obitelji oboljelog. Palijativni bolesnik je dakle svaki onaj bolesnik s dijagnozom neizlječive bolesti, bez obzira na dob, i s očekivanim životnim vijekom od najviše godinu dana. Cilj palijativne skrbi je uvelike poboljšati kvalitetu života te ublažiti simptome bolesti bolesnicima ali i pomoći njihovim obiteljima - istaknula je, između ostalog, dr.med. Tatjana Jurkin-Vnučec na svojem predavanju o palijativnim bolesnicima na Odjelu za palijativnu skrb Novi Marof.

Nataša Dumbović, bacc.med.tech. predstavila je ulogu medicinske sestre u palijativnoj skrbi, istaknuvši da medicinske sestre vrlo često moraju biti most između palijativnih bolesnika i obitelji. One su zaslužne za prepoznavanje simptoma i imaju veliku važnost u komunikaciji, napomenula je.

Miljenka Šimec, mag. soc. rada, ujedno predsjednica Udruge za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof, predstavila je rad i važnost udruge koje je osnovana u srpnju 2014. godine na inicijativu djelatnika Opće bolnice Novi Marof, s ciljem podizanja razine informiranosti javnosti, osposobljavanja volontera za pomoć u palijativnoj skrbi, te za očuvanje mentalnog zdravlja obitelji bolesnika i samih bolesnika.

Također, jedan od ciljeva im je i educiranje djece i mladih o palijativnoj skrbi. Projekt Posudionice pomagala financiran je sredstvima Varaždinske županije.

- Palijativni pacijenti nemaju vremena čekati, njima je pomoć potrebna istog trenutka, zato je naša Udruga osnovana, kako bi u suradnji s liječnicima, socijalnim radnicima, volonterima, pacijentima omogućili potrebnu pomoć što je prije moguće – naglasila je Miljenka Šimec.

Tribini je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić te brojni zdravstveni djelatnici i učenici Srednje medicinske škole Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.