Palača Zakmardy i pravomoćno u vlasništvu Varaždinske biskupije; koja će joj biti namjena?

| 22.7.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na to da se Grad Varaždin, kako nam je potvrđeno, nije žalio na odluku Trgovačkog suda u Varaždinu kojom je odbijen njihov tužbeni zahtjev da se palača Zakmardy ne dosudi Varaždinskoj biskupiji, ta zgrada konačno pravomoćno postaje vlasništvo Varaždinske biskupije. Posljednja presuda Trgovačkog suda donesena je 24. lipnja ove godine. S obzirom da postaju novi vlasnici zgrade smještene na reprezentativnom mjestu na nedavno uređenom Europskom trgu, pored Hotela Park i uz Šetalište Vatroslava Jagića u središtu grada, pitali smo Varaždinsku biskupiju mogu li otkriti koja će biti buduća namjena ove povijesne građevine.

Na to pitanje dosad iz Varaždinske biskupije nisu odgovarali, s obzirom da su u tijeku bili sudski postupci, a neslužbeno se moglo čuti da Biskupija u palači namjerava otvoriti katoličku gimnaziju. Međutim, prema odgovoru koji smo dobili, u Varaždinskoj biskupiji zaista postoji interes za otvaranje srednjoškolske katoličke ustanove, ali se za tu namjenu razmatra i jedan drugi prostor.

- Glede otvaranja katoličkih srednjoškolskih ustanova, kako u samome gradu Varaždinu, tako i drugdje na području Varaždinske biskupije, već je višegodišnji interes Biskupije da se navedeno ostvari, a osobito u gradu Varaždinu gdje već postoji Katolička osnovna škola Svete Uršule, kako bi, s obzirom na velik interes roditelja, njihova djeca mogla nastaviti i srednjoškolsko obrazovanje u katoličkoj ustanovi.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.