Ove vrućine su opasne, a Varkom i Ivkom za vodoopskrbu kažu da...

VV | 23.7.2022. u 19:23h | Objavljeno u Aktualno

Na području Istre trenutno je na snazi redukcija vode. Razlog tome je već sada duži period suše i vrhunac turističke sezone. Varaždinska županija trenutno se također nalazi u periodu suše, a danas je izmjereni temperaturni maksimum u gradu Varaždinu bio, prema trenutnim podacima DHMZ-a 37,4 stupnjeva celzijevih. Odlučili smo stoga upitati dvije najveće vodoopskrbne tvrtke u Varaždinskoj županiji - Varkom i Ivkom - o mogućnosti uvođenja redukcije.

Bruno Ister, direktor Varkoma, pouzdaje se u velike kapacitete.

-Trenutno se i na našem uslužnom području dnevno troši dvostruko više vode nego u ostalim dijelovima godine, no opasnosti od ograničenja potrošnje nema. Naime, naši kapaciteti uz rezervu kojom također raspolažemo i više su nego dovoljni i spremni i za takve ekstremne uvjete. Napominjem da mi pomažemo u opskrbi Zagorskom i Zelinskom vodovodu, a spremni smo pomoći u okviru tehničkih mogućnosti i drugima, osobito našim susjedima na zapadu županije, koji trenutno imaju problema - poručio nam je Ister.

Ivkom, pak, također ne vidi razloga za zabrinutost.

-Trenutni rezultati mjerenja količine vode na izvorištima u skladu su s višegodišnjim prosječnim mjerenjima. Izvorišta na Ivančici ne pokazuju sezonsku oscilaciju izdašnosti, dok je kapacitet izvorišta na Ravnoj Gori trenutno smanjen. U sustavu vodoopskrbe IVKOM-VODE d.o.o. sva izvorišta su međusobno povezana u jedinstven sustav, pa se smanjene količine vode na izvorištima Ravne Gore nadopunjuju iz izvorišta na Ivančici - kaže nam Ranko Zbodulja, direktor Ivkom-vode d.o.o.

Označeno u