Ove godine 46 naleta automobila na divljač, isplaćeno 136.571,80 kuna Foto: unsplash/ilustracija

Ove godine 46 naleta automobila na divljač, isplaćeno 136.571,80 kuna

| 23.10.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Uočite li divljač na cesti, obavezno se zaustavite. Životinja instinktivno krene kad je zasljepljena svjetlima automobila - savjetuje Kaniški, predsjenik HLS-a Varaždinske županije

Nakon što je istekla polica za štete od naleta na divljač ugovorena kod osiguravajuće kuće Euroherc, Ministarstvo poljoprivrede je početkom godine raspisalo natječaj za novi ugovor o ovoj jedinstvenoj polici. Međutim, ni nakon tri kruga natječaja nije stigla nijedna valjana ponuda.

Stoga je od 1. lipnja ove godine Hrvatski lovački savez (HLS) preuzeo osiguranje za štete od naleta na divljač. Prema podacima HLS-a, na području Republike Hrvatske prijavljene su 1003 štete u razdoblju od 1. lipnja do 20. rujna, od kojih je 46 bilo na području Varaždinske županije. Do 1. listopada kod nas je isplaćeno devet odštetnih zahtjeva u iznosu od 136.571,80 kuna.

Odgovarajući na pitanje kako se HLS snalazi otkad je na sebe preuzeo osiguranje za štete od naleta na divljač, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški kaže kako je zasad zadovoljan i ističe da se puno više provjerava i pridaje pažnje detaljima, kao onom je li zaista bila divljač u pitanju.

Naime, bilo je slučajeva da su ljudi prijavljivali nalet na divljač kako bi ostvarili pravo na odštetu, a zapravo bi im pod vozilo podletio pas. Kaniški dodaje da najčešće strada srneća divljač, a među ugroženijima su i divlje svinje te lisice.

- Uočite li divljač na cesti, obavezno se zaustavite kako bi se životinja mogla udaljiti. Divljač instinktivno krene kad je zasljepljena svjetlima automobila. Brzinu uvijek prilagodite uvjetima na cesti. Ako do udara i dođe, obavezno prijavite policiji - savjetuje Kaniški.

Dodajmo da je Hrvatski lovački savez 20. listopada u Zagrebu organizirao okrugli stol upravo na temu šteta od divljači, s posebnim naglaskom na štete od naleta motornih vozila na divljač.

- U raspravi je sudjelovalo 30-ak osoba vezanih uz tematski okvir iz područja pravosuđa te s Vrhovnog suda, iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prometa, mora i infrastrukture, Državnog inspektorata, s fakulteta koji imaju katedre lovstva, Hrvatskih šuma, bili su nazočni i predstavnici osiguravateljskih tvrtki, dopredsjednici Hrvatskog lovačkog saveza, članovi Povjerenstva za statutarna i pravna pitanja pri HLS-u i drugi stručni suradnici HLS-a - naveli su iz HLS-a.

- Svi su se složili da treba tražiti nova zakonska rješenja i jasnije utvrditi odgovornost unutar sustava regulacije šteta. Bilo je govora i o novom Zakonu o lovstvu te ujednačavanju sudske prakse, kao i o nelogičnostima na koje se nailazi u postupcima - napomenuli su iz HLS-a.