Mirjana Kolarek Karakaš: Moramo se pozabaviti pronatalitetnom politikom

| 20.9.2021. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U 2020. godini u Varaždinu smo imali dvostruko više umrlih nego rođenih, odnosno u 2020. godini u Varaždinu je rođeno 337 djece, dok je preminulo 675 građana.

Taj je podatak na sjednici Gradskog vijeća iznijela vijećnica Mirjana Kolarek Karakaš, nezavisna vijećnica izabrana s liste Reformista, po struci dr.med.spec.pedijatar, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, naglašavajući da se Grad mora ozbiljno pozabaviti pronatalitetnom politikom, a jedan od načina je građanima osigurati posao i krov nad glavom.

U svom predizbornom programu kao zamjenica kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Varaždina Zdravke Grđan najavljivala je 10.000 kuna za svako novorođeno dijete te navodi kako to nije nemoguće i nije previše. Kako kaže, svaka kuna uložena u dijete vraća se sedam puta. Ulaganje u djecu je najbolja investicija.

Kako poraditi na populacijskoj politici? Koje pronatalitetne mjere poduzeti?

- Osigurana egzistencija, odnosno osigurano radno mjesto i adekvatna plaća, prvi su uvjeti za osnivanje obitelji i planiranje djece. U našoj je županiji relativno dobra stopa zaposlenosti, no svjesni smo da imamo industriju koja nije baš visoko profitabilna i prosjek plaće nije veliki. Nedovoljno se vrednuje naš rad. Čak i visoko obrazovani ljudi su podcijenjeni. Mladi doktor koji studira šest godina radi za plaću od 7.500 do 8 000 kuna. To nije spojivo s njegovim zalaganjem i ulaganjem njegove obitelji u njegovo znanje i zvanje i zato se događa ovo čemu sada svjedočimo, a to je da Medicinski fakultet prvi puta nije popunio upisnu kvotu. Mladi su odabrali fakultete s čijom će diplomom više zarađivati i napredovati. Za svaki posao morate imati srce, ali uvjeti rada, honoriranje rada, napredak u struci, preduvjet su odabira zanimanja. Osim sigurnog zaposlenja tu je i stambeno pitanje jer ako imate svoj stan ili kuću teže ćete odseliti. Drugo je kada ste podstanar pa niste toliko vezani za mjesto stanovanja. Po tom pitanju trebalo bi djelovati većim udjelom subvencija na kredite za stambenu izgradnju ili kupnju stana. Trebalo bi za mlade oformiti stambeni fond za rješavanje stambenih pitanja.

Cijeli intervju čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...