OTKRIVAMO Kako se kreću cijene građevnih materijala i usluga majstora na početku nove građevinske sezone

| 26.2.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Prema istraživanju tržišta provedenom za potrebe domaćih projektanata, troškovi adaptacije stana ili kuće na početku nove godine u odnosu na prošlogodišnje cijene u prosjeku su porasle za 26 posto. Kad je riječ o proizvođačkim cijenama građevnog materijala na domaćem tržištu, one su u prosincu 2023. godine zadržale stabilnost u odnosu na studeni 2023. Na godišnjoj razini cijene su više za 5,5 posto, a u odnosu na 2015. godinu veće su za gotovo 30 posto, ukazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Početak godine označava i početak nove građevinske sezone kad se formiraju i nove cijene građevinskih radova i materijala. I dok recesija trese njemački građevinski sektor, hrvatsko tržište i dalje bilježi rast cijena, u pojedinim segmentima.

Prema državnoj statistici, proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim 2023. zadržale su stabilnost, dok su na godišnjoj razini više za 5,5 posto, a u odnosu na cijene iz 2015. godine više su za gotovo 30 posto, ukazuju podaci DZS-a.

Što se tiče građevinskih aktivnosti, u prošloj je godini izdano 3,6 posto više građevinskih dozvola nego prethodne godine, a cijene stambenih objekata u trećem kvartalu 2023. godine na godišnjoj su razini bilježile rast od gotovo 11 posto.

Prema podacima istraživanja tržišta koje je provedeno za projektni ured DI arhitekti, članicu grupacije DOMinvest iz Zagreba, usluge majstora prilikom renovacije kuće ili stana početkom nove godine u prosjeku su porasle za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene građevnih materijala prosječno porasle za 21 posto.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.