OTKRIVAMO Kako je zbog financija i tehničkih dvojbi propao projekt vrijedan više od 100 mil. kuna

| 11.4.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Zašto neće biti ništa od širokopojasnog interneta, koji je trebao pokriti zapadni dio Varaždinske županije, projekt vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, od čega se moglo dobiti bespovratnih sredstava u iznosu od 70-ak milijuna kuna? Krunoslav Jurgec, bivši načelnik Donje Voće, vodećeg partnera na projektu u kojem je (bilo) još šest općina i Grad Lepoglava, proziva novu vlast za nerad i nesposobnost da osigura preostali iznos, dok potonji ukazuju da su upravo zbog bivšeg načelnika naslijedili nezavidno stanje općinskog proračuna, koji im ne dopušta ni manje, a kamoli ovako veliki projekt, koji još k tome ima nepoznanice. A što pokazuju dokumenti?

Račun Općina bio u blokadi

Nedugo nakon lanjskih lokalnih izbora projektni partneri, predstavnici općina Donja Voća, Maruševec, Bednja, Klenovnik, Cestica, Petrijanec, Vinica te grada Lepoglave, prvi put su čuli da se nositelj projekta, Općina Donja Voća, suočava s nelikvidnošću. Općina je, naime, bila desatak put u blokadi zadnjih godina, što je zaprijetilo i financijskoj održivost projekta širokopojasnog interneta za tzv. bijela područja. Uz to, sudionici su razmotrili i ugovore, posebice za konzultantske usluge.

Na novom sastanku članova konzorcija, sudeći po službenom dokumentu Općine, voditelj projekta iz MARA-e (Međunarodne agencije za razvoj) je ukazao da je dokumentacija pripremljena, ali su otvorena pitanja financijske i tehničke naravi, iako im je prilikom uvođenja u projekt rečeno da Općina za svoj dio ima ponudu za kredit. Uz to, kako stoji u dokumentu, ako će se neke stvari znati tek po projektiranju mreže, onda to znači da ih i članovi konzorcija nemaju na papiru, već se raspolaže samo s informacijama temeljem usmene komunikacije od jedne osobe...

No, glavni problem bio je taj što su članovi konzorcija, sukladno ranije prezentiranim informacijama, mislili da će moći računati i na sufinanciranja svog učešća, dakle razlike između odobrenih bespovratnih sredstava te vrijednosti projekte. Međutim, nakon objave inicijalne liste za sufinanciranja EU projekata, vidjelo se da to neće biti tako pa je zatraženo očitovanje nadležnog ministarstva. A odgovor ih je šokirao: projekt “Razvoj infrastrukture širokopojasnoga pristupa na području konzorcija Donja Voća” već u procesu odabira, odnosno ugovaranja bespovratnih sredstava, dodijeljen najveći mogući iznos te bi svako daljnje financiranje iz javnih izvora bilo suprotno ograničenjima iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava! Dakle, osim na početku odobrenih 70-ak milijuna, skoro 30 milijuna općine i Lepoglava moraju osigurati sami!

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti