OTKRIJTE RAK NA VRIJEME Ožujak je Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva Foto: Pexels/ilustracija

OTKRIJTE RAK NA VRIJEME Ožujak je Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

| 13.3.2024. u 19:44h | Objavljeno u Aktualno

Ako se promjene otkriju na vrijeme, devet od deset osoba preživljava. No, ako se bolest otkriva u kasnijoj fazi, statistika je poražavajuća - preživljava jedna od deset oboljelih osoba, ukazuje dr. Čusek Adamić

Hrvatski sabor je 2022. godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

- U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. rak debelog crijeva otkriven je u 3.706 osoba – 2.174 muškaraca i 1.532 žene, a 2022. od raka debelog crijeva umrle su 2.042 osobe – 1.196 muškaraca i 846 žena - napominju iz HZJZ-a.

Nezdrav način života

Uzrok raka debelog crijeva još je nepoznat, ali mnoga istraživanja potvrđuju da je bolest najvjerojatnije posljedica međudjelovanja nasljednih čimbenika i utjecaja okoline. U najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima – polipa, koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor, stoga se nastanak raka debelog crijeva može spriječiti ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa.

- Rizik (učestalost) pojavljivanja raka debelog crijeva povećavaju dob (oko 90% bolesnika ima više od 50 godina kada se bolest dijagnosticira), genetske predispozicije, upalne bolesti crijeva (primjerice Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis), ali i način života - navodi se na internetskoj stranici Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva (program-rakdc.com.hr).

Čimbenici načina života koji pridonose povećanom riziku od raka debelog crijeva su: nedostatak redovite tjelesne aktivnosti, prehrana s malo voća i povrća, prehrana s malo vlakana i puno masti ili prehrana s visokim udjelom prerađenog, dimljenog crvenog mesa, prekomjerna težina i pretilost, prekomjerna konzumacija alkohola te pušenje duhana.

Na žalost, u nekih osoba se bolest otkriva u poodmaklom stadiju kada je uspješnost liječenja slabija.

trbuh_crijeva_bol_pexels-cottonbro-studio-6542693.jpg

- Uobičajeni znakovi uznapredovale bolesti su: anemija uzrokovana nedostatkom željeza, vidljiva krv u stolici, promjena u navikama pražnjenja crijeva, bolovi u trbuhu, zastoj pražnjenja crijeva ili puknuće crijeva, masa u trbuhu koju je moguće napipati te povećana jetra uz prisutnost tekućine u trbuhu – navode iz HZJZ-a.

Poražavajuće statistike

Sve to dobar je razlog za sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, čija je koordinatorica za Varaždinsku županiju dr. Katica Čusek Adamić, spec. Epidemiologije, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Nezgodan podatak kojim se ne možemo pohvaliti je taj da se Hrvatska nalazi na drugom mjestu u Europi po smrtnosti od raka debelog crijeva, a na petom mjestu po novootkrivenim slučajevima. U Varaždinskoj županiji u mortalitetnoj statistici ovaj tumor našao se na prvom mjestu kod žena (2021. godina) ispred raka dojke – ukazala je na zabrinjavajuću statistiku.

katica_cusek_adamic_zzjz_vz.JPG

- Olakšavajuća okolnost kod tumora debelog crijeva jest da, ako se prve promjene u crijevima otkriju i uklone na vrijeme, sprječavamo daljnji razvoj tumora. Tu sklonost nemaju svi tumori i dokazano je da, ako se promjene otkriju na vrijeme, devet od deset osoba preživljava. No, ako se bolest otkriva u kasnijoj fazi, statistika je poražavajuća - preživljava jedna od deset oboljelih osoba. U našoj županiji očito se rak debelog crijeva otkriva prekasno, u uznapredovaloj fazi, i preventivni program nije iskorišten u zadovoljavajućoj mjeri da bi se smrtnost smanjila – naglasila je dr. Čusek Adamić.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama oba spola u dobi od 50 do 74 godina. Tijekom dvije godine na kućne adrese šalje se poziv za testiranje na okom nevidljivu krv u stolici, a odazvanima u prethodnom ciklusu šalju se kuverte s test kartonima za nanošenje uzorka stolice. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Test koji spašava život

- Odaziv u ovaj program, nažalost, nije postigao dovoljan odaziv da bi utjecao na promjenu statistike u našoj državi i u županiji. Republički prosjek odaziva se kreće između 30-35%, u Varaždinskoj županiji između 20-27%. Kontinuirano pozivamo ljude na testiranje od 2007., od tada je provedeno pet ciklusa pozivanja, u tijeku je 6. ciklus. Najlošiji odaziv u program imamo u kategoriji mlađih radnoaktivnih skupina stanovništva. Prvo godište koje smo u 6. ciklusu pozivali su osobe rođene 1973. i 1972. godine. Testiranje je jednostavno, obavlja se u kućnim uvjetima, nije potrebno napuštati dom, samo je potrebno u priloženoj kuverti poštom učinjeni test vratiti u Zavod za javno zdravstvo – pojašnjava dr. Čusek Adamić.

Vrlo je važno da se osobe koje su pozvane odazovu i naprave test.

- To je malo ulaganje u kontrolu vlastitog zdravlja, a može uistinu spasiti život. Ako ćemo imati veći odaziv i više testiranih, to ćemo otkriti i više malih premalignih promjena koje se otklanjaju, čime otklanjamo mogući razvoj tumora – napomenula je.

hzjz_probir_rak_debelog_crijeva.jpg

- Osobe koje od ranije imaju upalne bolesti crijeva ili u obiteljskoj anamnezi pojavnost raka debelog crijeva u prvom koljenu ulaze u oportunistički probir s 40 godina starosti putem svojih izabranih liječnika. Na te osobe trebamo također paziti i poticati ih da se na vrijeme počinju kontrolirati – dodala je dr. Čusek Adamić.

Informirajte se o raku debelog crijeva!

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva obilježit će se javnozdravstvenom akcijom koja će se održati u četvrtak 14. ožujka od 9 do 11 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu, te prigodnim predavanjem u Županijskoj palači.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o raku debelog crijeva, ukazivanje na važnost zdravog ponašanja i preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Tijekom akcije bit će ponuđeno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, prezentacija testiranja na okultno krvarenje u stolici te savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Organizatori akcije su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije, uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin i patronaže Doma zdravlja Varaždinske županije.