Općina Vinica: Način ocjenjivanja transparentnosti stavlja nas u jedan kontekst koji nije točan i istinit

VV | 25.1.2021. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povjerenik za informiranje za gradove i općine u Varaždinskoj županiji poslao je izvješće svim općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji najnovije rezultate vezane za transparentni rad.

Grad Varaždin se još jednom našao na samom vrhu tablice s 31.5 bodova od 35 što je 90 posto, dok se na samom dnu tablice s 5.5 bodova, odnosno 15.7 posto našla Općina Vinica.

<<Varaždin prvi po transparentnosti u županiji, Vinica zadnja po transparentnosti>>

Ovim nalazom nisu bili zadovoljni u Općini Vinice koji smatraju da je manjkav i da stavlja stvari u krivi kontekst. Njihovo priopćenje vezano za izvještaj prenosimo u cijelosti:

"Transparentnost i otvorenost u lokalnoj i područnoj samoupravi koje nam je dostavljeno 22. siječnja 2021. godine i koje je osim toga objavljeno u medijima smatramo potrebnim konstatirati da način ocjenjivanja i nalaz stavlja načelnika i sve zaposlene u jedan kontekst koji nije točan i istinit.

  • Općina Vinica među prvim je jedinicama lokalne samouprave koja je isključivo u cilju informiranja javnosti, osobito svojih stanovnika naručila i izradila web stranicu www.vinica.hr još 2003. godine.

  • Naša web stranica upravo s ciljem da bude što pristupačnija te da se omogući objava što više dokumenata bitnih za informiranje, nadograđivana je 2013. godine

  • Kad govorimo o transparentnosti, moramo naglasiti da je Općina Vinica bila nekoliko godina za redom među najtransparentnijim jedinicama lokalne samouprave na području Varaždinske županije od strane Instituta za javne financije, vezanih uz informiranje o proračunu, izvješće o trošenju proračunskog novca i sl.

  • Obzirom da s protekom vremena www.vinica.hr nije zadovoljavala sve veće zahtjeve za objavom informacija (bila je u nekoliko navrata i „hakirana“) te nije bilo mogućnosti za nadograđivanje, prošle smo godine u 11. mjesecu prišli izradi nove web stranice koja je kreirana i puštena u 12. mjesecu prošle godine

  • Na staroj stranici bilo je dokumenata koji nisu bili čitljivi u određenom formatu i koji nisu mogli biti preuzeti već se moraju izraditi novi

  • Kako je navedeno u izvješću, praćenje web stranica jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave provođeno je u 12. mjesecu 2020, godine, dakle upravo u vrijeme kad smo tek puštali novu stranicu u rad ( na stranici www.vinica.hr bilo je vidljivo da je u tijeku izrada nove stranice!), a što je rezultiralo lošom ocjenom transparentnosti, iako zbog svega navedenog tu ocjenu ne smatramo objektivnom"