"Oko pola milijuna pacijenata nema skrb kakvu treba, uskoro bi ih moglo biti još milijun" Foto: Martin Novosel

"Oko pola milijuna pacijenata nema skrb kakvu treba, uskoro bi ih moglo biti još milijun"

| 21.10.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

S dr. Zrinkom Huđek Leskovar, novom predsjednicom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), razgovarali smo o aktualnostima i problemima u sustavu obiteljske medicine

Specijalistica obiteljske medicine Zrinka Huđek Leskovar, čija se ordinacija nalazi u Vinici, početkom listopada izabrana je za novu predsjednicu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Što za Vas znači preuzimanje funkcije predsjednice KoHOM-a?

- U KoHOM-u sam već 15 godina, a u Izvršnom odboru kao tajnica KoHOM-a zadnje četiri godine. Samim tim sudjelovala sam u svim KoHOM-ovim akcijama, radnim pregovorima, sastancima i slično. Ne bih govorila o funkcijama. Mi smo prije svega kroz dugogodišnju borbu za prava obiteljskih liječnika i naše struke postali prijatelji i “obitelj” koja se bori za obiteljsku medicinu. Rad je volonterski, ne samo mene kao predsjednice već i svih članova Izvršnog odbora, Vijeća KoHOM-a, Nadzornog odbora, Mirovnog vijeća, ali i svih članova bez obzira na to jesu li izabrani u upravljačka tijela udruge. Jedan značajan broj članova KoHOM-a izuzetno je aktivan, svi imaju mogućnost predlagati i lako komunicirati s vodstvom udruge na svim razinama, a i to je jedan od razloga zbog kojeg smo uspješni ovih 15 godina. Osim toga, KoHOM je izuzetno demokratična udruga. Predsjedniku mandat traje samo dvije godine i može se ukupno kandidirati dva puta pa smo i radno dinamična udruga. Što se tiče mog izbora za predsjednicu KoHOM-a, izuzetno sam ponosna što sam dobila povjerenje članova i to čak 77% glasova, a na izbore je izašlo 80% članova. Izbori na kojima sam izabrana bili su specifični jer smo prvi put imali dvije kandidatkinje za predsjednicu (i puno više kandidata nego mjesta u vodstvu udruge) te je moja odgovornost i motiviranost, s obzirom na podršku koju sam dobila, još veća.

Koliko članova ima KoHOM?

- KoHOM ima preko tisuću članova i daleko smo najbrojnija udruga koja okuplja obiteljske doktore. No, nismo mi samo broj, naša aktivnost rezultat je dobre organizacije, svakodnevnog rada, rasprava u našim grupama, prisutnosti u medijima i javnosti.

Kadrovska devastacija

Nedostatak liječnika, administrativno opterećenje... koji su najveći problemi u obiteljskoj medicini?

- Na žalost, uz sve to, puno je drugih problema. Glavni problem je kadrovska devastacija obiteljske medicine. U Mreži obiteljske medicine propisano je da mora biti 2.452 ordinacija obiteljske medicine. U ovom trenutku ugovoreno je njih 2.306, međutim u 120 ordinacija nema doktora. To su tzv. timovi bez nositelja, što znači da je u ordinaciji samo sestra, a liječnik dolazi nekoliko puta tjedno po par sati. Jasno je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje 266 obiteljskih doktora da bi sve potrebe pacijenata bile zadovoljene u potpunosti i jednakomjerno. Kad tome dodamo podatak da je 828 liječnika starije od 60 godina (mnogi od njih već sad imaju ispunjene uvjete za mirovinu), a na specijalizaciji su samo 283 doktora koji većinom već rade u sustavu obiteljske medicine. Ako znamo da ordinacija prosječno ima 1.500 pacijenata, jasno je da u ovom trenutku oko pola milijuna pacijenata nema skrb kakvu bi trebali imati te da za nekoliko godina u tu skupinu može doći još milijun pacijenata.

Što je uzrok kadrovske devastacije obiteljske medicine, zašto mladi liječnici izbjegavaju ovu specijalizaciju, kako izgleda radni dan liječnika obiteljske medicine, kako bi se mogao riješiti problem administrativnog opterećenja liječnika i što KoHOM planira u narednom razdoblju, ali i što dr. Huđek Leskovar kaže o novoj sezoni respiratornih bolesti i svom odnosu s pacijentima te što o njenim brojnim obavezama kaže njena obitelj, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

zrinka_hudjek_leskovar_18102024_2.jpg