Ćesić Rojs: Više od 25 generala Hrvata bilo je u JNA, a samo su tri prešla u HV Foto: HDZ

Ćesić Rojs: Više od 25 generala Hrvata bilo je u JNA, a samo su tri prešla u HV

Varaždinske vijesti | 14.12.2019. u 07:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Županijskoj palači u Varaždin  održana je promocija knjige „Hrvatski generali i admirali 1991.-1999.” autora dvojice generala Krešimira Kašpara i Marinka Krešića. Riječ je o knjizi u kojoj su autori nastojali faktografski predstaviti biografije hrvatskih visokih časnika u Domovinskom ratu, koristeći i javne izvore, uz napomenu da nije riječ o leksikografskom, već publicističkom izdanju.

General bojnik Marinko Krešić, suautor knjige, rekao je kako je osam godina radio na ovom projektu.

– Prvi je put objavljena monografija o hrvatskim generalima, generalima pobjedničke vojske. Riječ je o sabranom dijelu, a podaci su iznijeti faktografski, ne ulazeći u zasluge ili omalovažavajući bilo što – rekao je Krešić te dodao kako će ovom knjigom na jednom mjestu svaka kuća imati podatke tko su generali koji su donijeli slobodu hrvatskom narodu.

– Kada govorimo o Domovinskom ratu, netko je morao biti na čelu. Upravo su to ti generali koji su iznikli iz naroda, koji su pokazali svoje sposobnosti vođenja akcija, od Bljeska, Oluje, oslobađanja domovine. S tim da ovdje imamo i zanimljivu analitiku koliko je generala JNA došlo u Hrvatsku vojsku. Varaždin je bio najveća vojarna koja je nama pomogla u početku da bi zapravo poslije naoružanja krenuli. Tu je opisan jedan dio Domovinskog rata, generali koji nisu imali neka vojna znanja, ali su imali veliko srce – rekao je general bojnik Krešić te dodao da su upravo oni pobjednici Domovinskog rata.

Na predstavljanju knjige govorio je i general bojnik Ljubo Česić Rojs koji je rekao kako je riječ o uistinu jedinstvenoj knjizi.

– Smatram da je jako dobro da je izašla jedna knjiga koja sadrži popis svih ljudi koji ili su bili u bivšoj JNA pa su prevedeni u činove generala, ili su bili obični vojnici koji su krenuli u rat. Svojim zaslugama u Domovinskom ratu dobili su činove generala. U knjizi je obrađeno jedno razdoblje hrvatske povijesti, razdoblje stvaranja hrvatske države. Imate podatke da je više od 25 generala Hrvata bilo u bivšoj JNA, a samo su tri prešla u Hrvatsku vojsku – rekao je Česić Rojs te istaknuo kako je knjiga namijenjena svima i da smatra da bi je svaka hrvatska obitelj trebala imati u kući.

Uz spomenute generale bojnike, na predstavljanju knjige govorili su i brigadni general Željko Dvekar, general zbora Josip Lucić te general bojnik Ivan Tolj.

Svima okupljenima podijeljen je i pretisak Izvješća predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana o stanju hrvatske države i nacije u 1995. godini, koje je podnio na zajedničkoj sjednici oba doma Hrvatskog sabora 15. siječnja 1996. godine.

generali_9.JPG

generali_8.JPG

generali_7.JPG

generali_6.JPG

generali_5.JPG

generali_4.JPG

generali_3.JPG

generali_2.JPG

generali_1.JPG