Održana komemoracija na židovskom groblju u sjećanje na žrtve holokausta

vv | 6.5.2024. u 16:39h | Objavljeno u Aktualno

Na Židovskom groblju u Varaždinu u ponedjeljak, 6. svibnja 2024. godine položeni su vijenci i održana je komemoracija  povodom Jom Hašoa – Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.  U ime Grada Varaždina i Varaždinske županije odali su počast žrtvama holokausta Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varazdinske županije.

Komemoraciji su nazočili i  članovi Židovske općine Čakovec – Varaždin, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te drugi građani. Povjesničar Milivoj Dretar je  održao prigodan govor o stradanjima židovskog naroda u holokaustu te je za zainteresirane građane organizirao stručno vođenje po varaždinskom židovskom groblju.

- Grad Varaždin se svake godine prisjeća zločina koji su se dogodili u vrijeme drugog svjetskog rata, holokausta kojemu je cilj bio istrebljenje židovskog naroda. Varaždin je bio jedan od gradova u kojemu tada Židovi nisu bili dobrodošli.  Sinagoga u Varaždinu je jedno mjesto uspomena i mi ćemo ove godine projekt uređenja privesti kraju i postati multimedijski centar. I na taj način zastavit ćemo vrijeme i odati počast svima koji su od fašističke, ustaške ruke poginuli u drugom svjetskom ratu - rekao je zamjenik gradonačlnika Varaždina, Miroslav Marković nakon komemoracije.

- Danas smo odali počast nedužnim žrtvama jednog strašnog zločina. Holokaust je sigurno najmračniji dio naše povijesti i civilizacije. On u potpunosti negira humanizam i temeljne ljudske vrijednosti. Današnji dan mora biti podsjetnik da se takvo zlo nikada više ne smije ponoviti -  izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Galerija slika