Održan sastanak na temu posljedica suše u poljoprivrednoj proizvodnji

Varaždinske vijesti | 20.8.2022. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u četvrtak 18. kolovoza, u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić, ravnatelja Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Gorana Lipavića i ravnatelja Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Milana Tankosića, sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske voćarske zajednice te Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na temu stanja u proizvodnji i na tržištu u kontekstu suše.

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost zbog trenutne teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovanoj sušom te iznijeli svoje projekcije smanjenja prinosa u voćarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Također, poljoprivrednici su iznijeli problem s nedostatnim kvotama plavog dizela s kojim se određeni sektori u posljednje vrijeme susreću, a Ministarstvo će razmotriti mogućnost preusmjeravanja neiskorištenih kvota plavog dizela ovisno o potrebama svakog podsektora, sve u suradnji s predstavnicima proizvođača.

Raspravljalo se o tekućim i planiranim mjerama pomoći te nizu aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima u kontekstu klimatskih nepogoda, ali i opterećenja koje zbog rasta inputa trpe gotovo svi oblici poljoprivredne proizvodnje.

Ministrica Vučković je istaknula kako će ova Vlada i Ministarstvo nastaviti činiti sve što je potrebno da bi doprinijelo prehrambenoj sigurnosti građana i omogućilo nastavak poljoprivredne proizvodnje napominjući kako je Vlada donijela i Odluku o izvanrednoj nabavi strateških roba vrijednu 594 milijuna kuna, pri čemu se nabava u velikoj mjeri odnosi na kukuruz, za koji se očekuje značajno niži prinos kao posljedica suše.

Također, sudionicima sastanaka je predstavljen hrvatski prijedlog izvanrednog instrumenta pomoći u okviru EAFRD-a, a objava Natječaja Mjere 22 je planirana početkom listopada. Prijedlogom se omogućava jednokratna pomoć poljoprivrednicima u iznosu od 15 tisuća do 100 tisuća eura, dok je ukupna vrijednost ove mjere pomoći približno 200 milijuna kuna.

Ministrica je podsjetila kako su u godinama povećanih temperatura i smanjenih količina oborina posebno važni projekti navodnjavanja sufinancirani u okviru Programa ruralnog razvoja.

Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika, a uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog Natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci