Odlaže li se građevinski otpad rušenjem PPI Varaždinke u Optujskoj na legalno ili ilegalno odlagalište?

| 8.4.2019. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno

Nakon upita čitateljice o tome gdje se odlažu silni betonski blokovi nastali rušenjem poslovnih objekata nekadašnje PPI Varaždinke u Optujskoj, zatražili smo odgovore nadležnih institucija, ali bez većeg uspjeha. Odgovor na ovo jednostavno pitanje nismo uspjeli dobiti niti nakon mjesec dana, iako se ne može reći da se nismo trudili, odnosno pokušavali. I to ne jednom, barem što se tiče konačnog odredišta građevinskog otpada iz Optujske ulice.


Zamisao da se prate kamioni s natovarenim građevinskim otpadom odbacili smo jer smo bili uvjereni da ćemo doći do lokacije na jednostavniji način: postavljanjem pitanja nadležnima. To se, međutim, pokazalo naivnim razmišljanjem...
Prvi upit o tome kuda se odvozi građevinski otpad nastao nakon rušenja uputili smo, naravno, investitoru, odnosno kupcu poslovnih objekata koji su srušeni u Optujskoj ulici. To je tvrtka Rimc, koja je kupila navedenu nekretninu na elektroničkoj javnoj dražbi u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom kako bi se na tom prostoru izgradio novi objekt stranog trgovačkog lanca. Odgovor, međutim, nismo primili ni nakon više tjedana, što, u najmanju ruku, iznenađuje, a otvorilo je i pitanje zašto se šuti, ukoliko se sve radi po propisima.
Stoga smo pitanje o konačnom odredištu građevinskog otpada iz Optujske, ali i legalnim odlagalištima za tu vrstu otpada, postavili građevinskoj inspekciji. Umjesto odgovora, dobili smo iz Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja obavijest da na pitanja novinara odgovara glasnogovornica tog ministarstva. Odmah smo pisali i njoj, koja nam je ukazala da „pitanje otpada nije u nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja“ te da bi trebali kontaktirati inspekciju zaštite okoliša, koja je do početka ovog mjeseca bila pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u