Nastavak tenzija zbog odlagališta u Jerovcu: "Koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju? Obilaze li i i Zagreb?" Foto: Krešimir Đurić

Nastavak tenzija zbog odlagališta u Jerovcu: "Koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju? Obilaze li i i Zagreb?"

tb/vv | 24.6.2022. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

- Pritisci na Grad Ivanec po pitanju odlaganja otpada iz gradova i općina Varaždinske županije na odlagalištu otpada u Jerovcu se nastavljaju - istaknuo je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Nedavno je u Ivkomu d.d. opet bio inspekcijski nadzor pri čemu je inspektor izdao rješenje kojim je ponovno naredio Ivkomu da digne rampu za odlaganje smeća iz drugih gradova i općina, pod prijetnjom nove penalizacije i tvrtki i odgovornoj osobi. Ne znam kakve se to igre igraju, ali pitam se je li inspektor jednako toliko revan bio i kod bala u Brezju i koliko puta je tamo vršio nadzor. O stanju s otpadom u Zagrebu da se i ne govori – istaknuo je u petak, odgovarajući na pitanja novinara o toj tematici, Milorad Batinić.

Ističući da će se ovih dana napuniti godina dana otkako su krenuli pritisci da se u Jerovec dovozi miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina, rekao je da se sada ponavlja slična situacija kao i u ovo doba lani.

"Non-stop se vrši pritisak kroz inspekcijski nadzor"

- To su isti pritisci kakvi su bili u početku. U međuvremenu smo i resornom ministarstvu i inspektoratu uputili dopise, a pokrenut je i upravni spor na Višem upravnom sudu, koji nikako da krene u rješavanje. Priložena je sva potrebna dokumentacija iz koje nedvojbeno proizlazi da je Grad Ivanec vlasnik odlagališta u Jerovcu i da je Ivkom d.d. od strane Grada Ivanca dobio pravo građenja odlagališta na koje se može odlagati otpad samo iz šest gradova i općina bivše Općine Ivanec i nitko drugi. Ne znam kakve se igre igraju, inspektor tu redovito dolazi. Non-stop se vrši pritisak kroz inspekcijski nadzor. Samo me zanima koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju na balama, a obilaze li i u Zagreb, jer vidimo da, nažalost, Zagreb postaji Napulj. Ili je to samo pritisak prema Ivancu da se deponij, koji više nema mjesta, a upitno je hoće li građani Grada Ivanca i ovih šest lokalnih samouprava u narednih dvije, tri godine imati gdje odlagati. Problem je velik – rekao je Batinić.

"To je neka vrsta eksproprijacije"

Dodao je da se, s obzirom na revolt i visoke tenzije koje među građanima Jerovca i cijelog područja Ivanca i okolice izazivaju ovakvi pritisci, pokušava uspostaviti kontakt radi sastanka s novim ministrom gospodarstva, budući da je na tu temu održan samo jedan sastanak krajem prošle godine sa sada već bivšim ministrom. 

- Nažalost, održan je samo jedan sastanak krajem prošle godine, sa sada već bivšim ministrom. Tražim kontakte i prema novom ministru. Hoću li uspjeti nisam siguran, ali nastojim. Što se tiče upravnog spora, želio bih da se što prije donese pravorijek. To je neka vrsta eksproprijacije – tvoje zemljište, a netko drugi želi upravljati s njime mimo svega što je propisano – kazao je gradonačelnik Ivanca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci