Odbor za mlade predložio izradu novog Programa za mlade Grada Varaždina Foto: Grad Varaždin

Odbor za mlade predložio izradu novog Programa za mlade Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 21.11.2021. u 07:55h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici u subotu je održana 3. sjednica Odbora za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina koju je vodio predsjednik Lovro Lukavečki.

Teme sjednice bile su priprema modela izrade Programa za mlade Grada Varaždina i prijedlog Programa rada Savjeta mladih Grada Varaždina. Program za mlade Grada Varaždina strateški je dokument koji sadrži ciljeve i mjere kojima se nastoji odgovoriti na probleme i potrebe mladih u gradu. Aktualni Program istekao je 2020. godine te je nova gradska uprava započela proces izrade novog Programa.

Odbor za mlade donio je odluku o modelu izrade koji će obuhvaćati sedam koraka – od evaluacije dosadašnjeg Programa, provođenja istraživanja te konzultacije mladih i relevantnih stručnjaka pa sve do donošenja novog dokumenta. Za navedene korake Odbor je predložio osiguravanje 80.000 kuna u proračunu za iduću godinu.

Isto tako, članovima Odbora za mlade predsjednik je Savjeta mladih Grada Varaždina Leo Amidžić prezentirao prijedlog Programa rada Savjeta mladih. U budućem razdoblju Savjet mladih svoj rad usmjerit će na povećanje vidljivosti na društvenim mrežama, organizaciju Kongresa Koordinacije savjet mladih Republike Hrvatske u Varaždinu i suradnju sa studentskim zborovima i vijećima učenika.

- Program za mlade Grada Varaždina je istekao 2020. godine i krajnje je vrijeme da se donese novi Program koji će obuhvaćati odgovore na široki spektar problema s kojima se mladi susreću. Varaždinu je potrebna nova dugoročna vizija u pogledu mladih koja će biti prilagođena novim suvremenim izazovima. Nakon osiguravanja 150 000 kuna za participativni proračun za mlade i djecu, sada je prihvaćen naš prijedlog da se izdvoji 80 000 kuna u proračunu za Program za mlade. Želimo da to bude suvremeni dokument koji neće biti samo mrtvo slovo na papiru - istaknuo je predsjednik Odbora za mlade Lovro Lukavečki.

Odbor za mlade novoosnovani je odbor u Gradskom vijeću, a čine ga članovi: Lovro Lukavečki (predsjednik), Dubravka Novak (potpredsjednica), Sandra Malenica, Nino Preložnjak i Dorotea Strelec, a na sastanak se redovito pozivaju predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina i Dječjeg gradskog vijeća.