Odbijen HDZ-ov prijedlog smanjenja poreza na dohodak "To je jeftin populizam, o tome ćemo na kraju godine"

MGA | 11.6.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ova gradska vijećnika Aranka Oreški u ime Kluba vijećnika HDZ-a predložila je da se u dnevni red varaždinskog Gradskog vijeća uvrsti i točka o smanjenju poreza na dohodak u Gradu Varaždinu kao mjera potpore mladim obiteljima.

Prijedlog je glasanjem vijećnika odbijen, a gradonačelnik Neven Bosilj napomenuo je da se takva odluka donosi krajem godine i da je vezana uz donošenje proračuna.

- Gradsko vijeće do kraja godine mora donijeti odluku o porezu i to je uvijek vezano uz proračun. Kad se vidi kako se puni proračun i kad se vide izdaci za sljedeću godinu, onda će se vidjeti i porezi za sljedeću godinu - rekao je Bosilj odbacujući prijedlog HDZ-a kao "jeftin populizam". Također je naveo da je u svibnju punjenje proračuna u stavci poreza na dohodak bio šest posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. 

- Ukupno povećanje prihoda od 10 do 15 posto ne prati inflaciju jer na svim natječajima za građevinske poslove dobivamo cijene koje su 30 do 40 posto veće tako da realno raspolažemo s manje novca ali odgovorno ih raspoređujemo. Porezne odluke se donose na kraju godine. No drago mi je da vam županijske stručne službe pišu ove prijedloge jer 25 posto od poreza na dohodak ide Županiji, koja će dobiti 12 mil. eura od poreza na dohodak i neka od toga nešto ulože u Varaždin. Oni nemaju nikakve ovlasti, a mi sve moramo održavati - kaže Bosilj.