Odbačena tužba za nezakoniti otkaz bivše ravnateljice OB Varaždin dr. Zember

| 27.2.2019. u 15:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odbačena je tužba bivše ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. Sanje Zember, koja je pokrenula sudski postupak protiv OB Varaždin zbog nezakonitog otkaza.

Sutkinja Općinskog suda u Varaždinu Lidija Krašek odbila je tužbeni zahtjev tužiteljice dr. Zember sljedećim riječima:

- Smatram da je Upravno vijeće donijelo pravovremeno za neke razloge, ali za neke nije, neki nisu osnovani, dapače, mislim da je jedan dio obrazloženja odluke o razrješenju paušalnog karaktera, ali su osnovani oni koji se odnose na zaključivanje aneksa ugovora sa specijalizantima, i ponašanje tužiteljice u odnosu na Stručno vijeće. Sa svojim ponašanjem na Stručnom vijeću i najavama razrješenja pojedinih voditelja dovela je do situacije da se oni počnu "ružno gledati", a to je sve moglo utjecati u konačnici na redovan rad obavljanja zdravstvene djelatnosti i da se oni više bave s kadroviranjem, odnosno tko će biti novi voditelj, nego da se obrati pažnja na liječenje - rekla je sutkinja.

- Što se tiče aneksa, tužiteljica pogrešno smatra da je vrijednost tih aneksa manja od 100.000 kuna i da za to nije trebala suglasnost. Naprotiv, smatram da se trebala gledati ukupna vrijednost osnovnog ugovora i eventualno trebala uzeti kao vrijednost aneksa razliku između osnovnog ugovora i samog aneksa. Ta je razlika u svakom pojedinom ugovoru bila veća od 300.000 kuna, što znači da je tužiteljica za potpisivanje aneksa trebala imati izričitu suglasnost i Upravnog vijeća i osnivača. Također, tužiteljica je o tome obavijestila Upravno vijeće tek sa svojim očitovanjem od 24.1.2017. godine. Ono što je navedeno na sastanku kod župana 5. rujna da su već zaključena 54 ugovora i dopisima od 1. rujna kojima obavještava župana i Upravno vijeće da će pristupiti, u biti nije ništa napravila. Izravno se oglušila o zaključak da će dostaviti prije potpisivanja nacrt takvog ugovora Upravnom vijeću - napomenula je u svojoj odluci sutkinja Krašek.

Obratila se i odvjetniku dr. Zember, Damiru Habijanu, koji je bio član Upravnog vijeća bolnice od svibnja 2016. do siječnja 2017. Ranije tijekom suđenja, na kojem je ispitan i kao svjedok, Habijan je kazao da je razriješen dan nakon sjednice Upravnog vijeća na kojoj se nije složio s odlukom koja se odnosila na njeno razrješenje.

- Na sjednici 18. kolovoza 2016. svi ste bili svjesni značaja tih ugovora, pa tako i vi, gospodine Habijan, koji ste bili sudionik te sjednice - zaključila je sutkinja.

Nakon izricanja presude, Habijan je napomenuo da ne želi komentirati prije nego pročita cijelu presudu koja ima 22 stranice, no najavio je da će svakako podnijeti žalbu na nepravomoćnu presudu prvostupanjskog suda.

Podsjetimo, Zember je za v.d. ravnateljice imenovana u svibnju 2016., a nakon provedenog javnog natječaja u srpnju imenovana je za ravnateljicu. U tužbi je navela da je 16. siječnja 2017. Upravno vijeće donijelo odluku kojom se utvrđuju razlozi za njeno razrješenje prije isteka mandata, a 27. siječnja 2017. i odluku o njenom razrješenju. Kao razloge za razrješenje naveli su neizvršavanje odluke Upravnog vijeća i postupanje suprotno odluci Upravnog vijeća i Statutu OB Varaždin, odnosno da je zaključila anekse ugovora sa specijalizantima bez prethodne odluke Upravnog vijeća. Naveli su i nemarno obavljanje dužnosti ravnateljice te nemarno obavljanje dužnosti nadzora primjene zakona i drugih propisa te općih akata u poslovanju OBV. Nakon što je Zember smijenjena s mjesta ravnateljice, na njeno je mjesto postavljen dr. Nenad Kudelić, što je kasnije potvrđeno njegovim izborom za ravnatelja na javnom natječaju.