Od svibnja županu i zamjenicima plaće manje za 10 posto Foto: VV arhiva

Od svibnja županu i zamjenicima plaće manje za 10 posto

| 29.3.2016. u 09:08h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je i najavljeno, u četvrtak 31. ožujka održat će se Izvanredna sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije s jednom točkom dnevnog reda - onoj o smanjenju plaća županu i njegovim zamjenicima.

U Državnom proračunu za ovu godinu s projekcijama za 2017. i 2018. brisana je stavka o sufinanciranju projekata napravljenih prema modelu javno-privatnog partnerstva, a radi se o 15-ak milijuna kuna za Varaždinsku županiju.

Kako bi se sredstva nadoknadila, u Županiji su krenuli s mjerama štednje, a prva od njih je smanjenje plaće županu Predragu Štromaru i njegovim zamjenicima Alenu Kišiću i Alanu Košiću.

Prema Prijedlogu Odluke koja bi bila na snazi od 1. svibnja 2016. do 31. svibnja 2017. godine, smanjit će se koeficijenti za obračun plaća, čime će se plaće umanjiti za 10 posto.

Važeći koeficijent za plaću župana dosad je bio 6,4, a usvajanjem ove privremene odluke trebao bi biti 5,76. Što se tiče zamjenika župana, koeficijent za obračunavanje njihove plaće bio je dosad 4,93, a nakon ovog smanjenja trebao bi biti 4,44.

- Razlog smanjenja plaća županijskim dužnosnicima je potreba za smanjenjem troškova Županijskog proračuna kako bi se rashodi uskladili s umanjenim prihodima iz Državnog proračuna po osnovi izostanka sufinanciranja troškova najamnina za 32 školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije - stoji u obrazloženju Prijedloga Odluke.

Klub vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini najavio je da će podržati smanjenje plaća županu i njegovim zamjenicima, no da će vjerojatno uložiti svoje amandmane na Prijedlog Odluke.