Od ponedjeljka kreće popis stanovništva, prvi put digitalan Foto: ilustracija

Od ponedjeljka kreće popis stanovništva, prvi put digitalan

Varaždinske vijesti | 10.9.2021. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Od ponedjeljka u Hrvatskoj pod sloganom "Stvorimo zajedno sliku Hrvatske" počinje popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, prvi put digitalan i odvijat će se u dvije faze, a Vlada RH je građanima uputila poziv da se odazovu popisu.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Popis 2021. obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Popis 2021. provodi se u dvije faze:
- od 13. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Detaljne informacije doznajte na službenoj poveznici Državnog zavoda za statistiku: Popis '21, gdje možete vidjeti i primjer popisnog upitnika.

Označeno u