Povrće i voće zdravije su namirnice, osobito ako su rezultat ekološke proizvodnje.
Svjesni su toga u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šipek, koje je nakon dvadesetak godina bavljenja konvencionalnom proizvodnjom povrća i voća i prodajom na varaždinskoj Gradskoj tržnici, lani prešlo na ekološku proizvodnju i danas se nalazi u prijelaznom razdoblju, koje traje tri godine.
Na 9.000 metara kvadratnih u mjestu Nova Ves blizu Varaždina Darko Šipek uzgaja bio povrće, odnosno rajčice, papriku, salatu, mahune, jagode i šparoge. Ovakvih proizvođača u Varaždinskoj županiji ima svega 30-ak.
Prema Šipekovim riječima, može se preživjeti, a da bi opstao moraš se prilagođavati novim trendovima pa je zbog toga i krenuo na ekološku proizvodnju u kojoj vidi budućnost.
- Teško se ljudi odlučuju za ekološku proizvodnju, posebno povrća jer nije isto baviti se ekološkom proizvodnjom, recimo, lijeske ili pak jagoda, budući da oko lijeske ima puno manje posla - veli nam Šipek, koji je probno počeo primjenjivati ekološka sredstva, i to radi zdravlja, a kupci su to prepoznali...
Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti