Od petka prikupljanje potpisa za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje Foto: Arhiva V.V.

Od petka prikupljanje potpisa za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje

| 12.11.2019. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

- Netko će možda reći kako tema za sazivanje ove pressice nije bitna ali za umirovljenčku populaciju znači egzistenciju. u proteklih 15 godina plaće su porasle za oko 35% a mirovine za oko 28% u odnosu na minimalnu plaću - rekla je na početku danas održane novinarske koferencije u prostorijama 2. MO Varaždima, Jadranka Bahlen, predsjednica HSU-a Varaždinske županije. 

Cenzus za oslobađanje od plaćanja dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja iznosi 1939 kuna za samca i 1516 kuna za člana obitelji i nije se mijenjao punih 15 godina. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite.

- Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobađanje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja godinama u Saboru upozorava na taj problem. Obećanja od raznih ministara i političara zapravo je priznanje da problem postoji, a kasnije negiranje tog obećanja dokaz je nebrige i političke neodgovornosti - rekla je Bahlen. 

U Hrvatskom saboru su 10. listopada Vladi predložili izmjenu i dopunu Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju s konačnim prijedlogom zakona, ali je Vlada odbila taj prijedlog i preporučila Saboru također da ga ne prihvati.

Nakon redovitog usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20 i 30 kuna i pritom moraju plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 70 kuna. Samo ove godine i zbog povećanja minimalnog povećanja prihoda, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 tisuća ljudi, a od 2012. godine više od 260 tisuća ljudi.

- Ovdje se radi o starim, siromašnim i bolesnim ljudima koji šro zbog godina, što zbog težih životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć. Postavljaju se pitanja. Koliko je njih nakon prekoračenja te magične brojke poatavljene prije 15 godina ostalo bez ikakva osiguranja? Koliko ih je ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redovito plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja? Koliko ih je umjesto dostupne zdravstvene zaštite, dobilo još jedan financijski teret, nizdrživ za njih? - naglasila je Bahlen.

Da se zaštiti ta ugrožena i zapostavljena skupina građana tražili su povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje na 1830 kuna mjesečno za člana domaćinstva i 2340 kuna mjesečno za samca, a utvrđeni prihodovni cenzus bi se usklađivao 1. siječnja svake godine.

- Hrvatska stranka umirovljenika će se također zalagati za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna te za očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojem unuci i djeca, roditelji, bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu - objasnila je Bahlen. 

Naglasili su da su za sada su iscrpili sve mogućnosti koje na raspolaganju ima jedna umirovljenička parlamentarna stranka kao što je HSU i da im jedino preostaje prikupljanje potpisa koje će krenuti od petka 15. studenog i u Varaždinu. 

- Ministar Kujunđić nam je odgovorio da je to populizam i podilaženje. Briga nije populzam, a matematika nije podilaženje. Zato želimo tom odbijenom prijedlogu pridružiti i potpise građana - zaključila je Bahlen.