Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji su dobro, više od 100 osoba pod nadzorom Foto: Krešimir Đurić

Oboljeli od koronavirusa u Varaždinskoj županiji su dobro, više od 100 osoba pod nadzorom

| 5.3.2020. u 15:32h | Objavljeno u Aktualno

- Situacija je danas nepromijenjena u odnosu na jučer, i dalje imamo dvije osobe potvrđene da su zaražene koronavirusom. Prvi je slučaj potvrđen u utorak, a riječ je mlađoj muškoj osobi, starosti oko 30 godina, koja je 24. veljače stigla s područja sjeverne Italije i od tog je trenutka bila pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. Kada su se pojavili simptomi, osoba je upućena u Opću bolnicu Varaždin i od tog je trenutka u izolaciji. Trenutno je dobrog općeg zdravstvenog stanja i čak niti nema temperaturu. Druga osoba je potvrđena jučer. Također je riječ o muškoj osobi, u srednjim 30-im godinama. I u tom slučaju možemo reći da su simptomi relativno blagi, mislim da ni on više nema temperaturu - rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za novinare.

- Trenutno je riječ o inače mladim zdravim osobama koje su dobrog općeg stanja i radi se o respiratornoj bolesti s blažom kliničkom slikom. Oni su u fazi poboljšanja i očekujemo kod njih potpuno izlječenje - kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Imamo određeni broj osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. Dakle, mapiraju se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama. Taj nadzor podrazumijeva da se te osobe redovito svakodnevno javljaju dežurnom epidemiologu, prati se njihovo zdravstveno stanje, prati se imaju li simptome koji upućuju na mogućnost zaraze koronavirusom i prati se njihova temperatura - dodao je Vugrin i napomenuo da županijski Stožer civilne zaštite aktivno provodi sve upute i mjere s nacionalne razine, dakle od nacionalnog Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Poslane su okružnice svim ustanovama te apeliramo na sve ustanove i na sve građane da se što striktnije pridržavaju svih uputa, prije svega higijenskih. Vraćamo se sada na higijenske upute koje smo učili još kao djeca u osnovnoj školi, vrijeme je da ih ponovno aktualiziramo i da budemo svjesni koliko je to bitno. Sve se upute redovito aktualiziraju, ovisno o novim spoznajama - dodao je.

Osvrnuo se i na pitanje kapaciteta za smještaj oboljelih te karantenu.

- Postoji stupnjevanje ovisno o broju osoba koje su definirano zaražene koronavirusom. Mi smo sada u fazi 2, gdje smo proširili kapacitete. Imamo dovoljno prostora u zgradi Interne, u kojoj je jedan kat potpuno izoliran za te potrebe. Ako će biti potrebno, kapaciteti će se dalje povećavati, a nalog za karantenu dolazi centralno, od Stožera civilne zaštite RH - rekao je Vugrin.

Demantirao je navode koji su se pojavili da je drugooboljela osoba iz Međimurske županije.

- Varaždinska županija ima svoj postupnik i zbrinjava osobe s područja Varaždinske županije. Postupnik ima svaka bolnica u svim županijama - napomenuo je.

Komentirao je i informacije koje su pojavile, a govore o nepoštivanju odredbi aktivnog zdravstvenog nadzora, odnosno da se zaražena osoba prije potvrde zaraze kretala među građanima.

- Te se osobe kontinuirano barem jednom dnevno moraju javiti dežurnom epidemiologu, gdje se nadzire njihovo zdravstveno stanje ali se i apelira na to koliko je bitno ne izlagati druge osobe mogućnosti potencijalne zaraze. Apeliramo na odgovorno ponašanje svih pojedinaca, jer te osobe nisu u pritvoru, one su u samoizolaciji, i jasno je da, ako se ta osoba ne ponaša odgovorno, na taj način izlaže osobe s kojima je bliska nepotrebnoj opasnosti - rekao je Vugrin.

Na pitanje jesu li se zaražene osobe u Varaždinskoj županiji ponašale odgovorno, Vugrin je rekao:

- Mi ovisimo o povratnim informacijama samih tih osoba, mi ih ne pratimo 24 sata dnevno putem trećih osoba. Te su osobe dobile jasne upute od dana prelaska granice i apeliralo se na njih da budu odgovorne u pridržavanju tih uputa. Je li neka osoba u nekom trenutku napustila kuću, dakle nije se pridržavala tih mjera, i zapravo lagala dežurnom epidemiologu, to ne mogu utvrditi.

Na pitanje koliko je osoba u Varaždinskoj županiji pod zdravstvenim nadzorom, Vugrin je rekao da je pod aktivnim zdravstvenim nadzorom više od stotinu ljudi, dok je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić kazao da je u OB Varaždin dosad testirano 14 osoba, od kojih su dvije pozitivne.

- Testiranje se ne provodi na zahtjev, nego potrebu za testiranjem određuje epidemiolog na temelju epidemiološke anamneze, kontakta s bolesnikom, potencijalni zaraženi bolesnik se upućuje u OB Varaždin. Mi smo osigurali poseban prostor za izolaciju, uzimaju se uzorci koji se šalju u Kliniku za infektivne bolesti u Zagreb i u roku od 6 do 12 sati dobivaju se nalazi. U svakodnevnom smo kontaktu s ministarstvom, Kriznim stožerom i infektivnom klinikom, s čijom se ravnateljicom dr. Alemkom Markotić dogovara postoji li potreba za eventualnim ponovljenim testiranjem. Znači, osobe koje su trenutno u izolaciji u bolnici, kod nekih se planira ponovljeno testiranje, a nakon toga slijedi odluka da li mogu ići kući, da li idu u samoizolaciju ili ostaju u bolnici - rekao je Kudelić.

Što se tiče zaštite pacijenata u bolnici, napomenuo je da je OB Varaždin postupila točno prema naputcima ministarstva zdravstva.

- 4. veljače je održan sastanak svih ravnatelja i kriznog stožera Ministarstva zdravstva gdje smo dogovorili sve što su ustanove dužne odraditi, a to je prije svega priprema odgovarajućih prostora za izolaciju, uzimanje uzoraka. Pokazalo se u praksi da postoji veća potreba od inicijalno planirane i mi smo zbog toga odmah osigurali i veći broj kapaciteta. Trenutno u OB Varaždin postoji 20 mjesta na kojima se mogu zbrinuti takvi bolesnici. U suradnji sa Stožerom civilne zaštite odmah smo aktivirali nabavku sve potrebne zaštitne opreme i mi smo na vrijeme odreagirali, i prije nego što su se sami bolesnici pojavili u bolnici - istaknuo je Kudelić, dodavši da bolnica postupa prema naputcima kriznog stožera i HZJZ-a, koji se mijenjaju iz dana u dan, i kontinuirano se prilagođava situaciji.

- Za sada je preporuka ministarstva da se ne prekida hladni program i ne postoji bojazan za druge pacijente koji dolaze u bolnicu, no to ne znači da se to, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku to možda neće promijeniti - dodao je Kudelić, podsjetivši da je u varaždinskoj bolnici još od kraja siječnja, i to zbog sezone gripe, na snazi zabrana posjeta na svim odjelima.

Voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Katica Čusek Adamić na kraju je još jednom uputila apel svim građanima.

- Moramo se odgovorno ponašati ako želimo sačuvati zdravlje i da nam se ova infekcija ne proširi. Dakle, osobe koje su dobile rješenja sanitarnog graničnog inspektora trebaju se držati njihovih uputa i naših preporuka - istaknula je dr. Čusek Adamić.

Na konferenciji za medije još su jednom podsjetili na upute građanima, prije svega na upute koje se odnose na starije i bolesne osobe, uz napomenu da još uvijek nema zabrane javnih okupljanja.

- Apeliramo na osobe koje se nalaze u rizičnim skupinama, dakle starije i bolesne osobe, da ne izlaze nepotrebno, da se nepotrebno ne izlažu riziku, da ne borave u prostorijama u kojima se nalazi veći broj ljudi... Ako se radi o organiziranim okupljanjima upravo za tu skupinu ljudi, preporučili smo da se ta okupljanja otkažu, kao što je otkazan i koncert koji je trebao biti održan upravo za umirovljenike. Ako govorimo o, recimo, utakmicama na stadionima, osoba sama može birati hoće li ići na taj događaj ili ne. Ljudi trebaju sami procijeniti svoje zdravstveno stanje, pridržavati se higijenskih uputa, a ako to ne rade, jasno je da se ponašaju neodgovorno prema svojim sugrađanima - zaključio je Vugrin.