Obnovljena zgrada mikrobiologije i rendgena, kreće gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Foto: Krešimir Đurić

Obnovljena zgrada mikrobiologije i rendgena, kreće gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo

| 25.5.2021. u 15:44h | Objavljeno u Aktualno

Završnom konferencijom danas je obilježen završetak energetske obnove zgrade Mikrobiologije i rendgena Opće bolnice Varaždin.

U obnovu zgrade uloženo je 5.867.000 kuna, od čega 2,9 milijuna kuna europskih sredstava, a u njoj se nalaze mikrobiološki laboratorij županijskog Zavoda za javno zdravstvo i rendgen Opće bolnice Varaždin.

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_02.jpg

- Želio bih istaknuti veliko zadovoljstvo što su konačno, nakon gotovo tri godine, završeni radovi na zgradi koja je izgrađena 1972. godine. Ovim radovima ne samo da smo poboljšali energetsku učinkovitost, nego smo riješili veliki i gorući problem našeg laboratorija. Krovište zgrade je nekoliko godina prokišnjavalo i stvaralo ogromne probleme u radu, a ovim je radovima riješen i taj problem. Zgrada sadrži mikrobiološki laboratorij koji je u ovo vrijeme pandemije podnosio ogroman teret u samoj dijagnostici i tim više sam izrazito ponosan na sve djelatnike, jer je trebalo imati ogromne organizacijske sposobnosti da bi u vrijeme pandemije paralelno radili na energetskoj obnovi, ali i odradili sve zahtjeve koji su bili stavljeni pred njih – istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_15.jpg

Podsjetio je, naime, da je Varaždinska županija u jednom je trenutku bila županija s najviše oboljelih u čitavoj Europi te da je u to vrijeme laboratorij varaždinskog Zavoda odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Župan Radimir Čačić ovom je prilikom napomenuo da je riječ o projektu koji je dio investicija u OB Varaždin, ukupne vrijednosti 240 milijuna.

- U krugu bolnice obnovili smo sve objekte, što ne znači da nema još puno posla u unutrašnjosti objekata, opremanju i slično. Pred nama je završetak izgradnje nove zgrade za objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Taj blok vrijedi 10 milijuna eura. Pred nama je i izgradnja Centralnog operacijskog bloka vrijednosti 405 milijuna kuna iz fonda za oporavak, u sto postotnom financiranju europskim sredstvima. Od tog iznosa polovica je namijenjena za samu zgradu, a druga polovica za najsuvremeniju opremu. Paralelno, imamo i 130 ljudi na specijalizaciji, što je iznos od 130 milijuna. Dosad je to bio naše teret, a novom europskom lisnicom očekujemo i europsko financiranje - rekao je Čačić.

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_13.jpg

Što se tiče boljih prostornih uvjeta za mikrobiološki laboratorij, na što je ukazao i ravnatelj Zavoda, Čačić je podsjetio da predstoji izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

- Riječ je o projektu okvirne vrijednosti 25 milijuna, na više od dvije tisuće kvadrata. Zgrada bi trebala biti gotova do 2022. godine. Tu je posebno važan projekt laboratorija, s više od tisuću kvadrata, i ponosni smo na to da ćemo, nakon što smo u relativno lošim uvjetima, ogromnim entuzijazmom, naporom, radom, ali i ulaganjima posebno u opremu i edukaciju, savladali ovaj udar pandemije, u budućnosti biti spremni u svakom pogledu, i prostorno i opremom - zaključio je Čačić.

Konferenciji i obilasku zgrade prisustvovali su i županov zamjenik Robert Vugrin, zamjenica direktora Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Alenka Košiša Čičin-Šain, predsjednik Upravnog vijeća OB Varaždin Zlatko Koračević, predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva zdravstva i dr.

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_01.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_03.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_04.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_05.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_08.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_10.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_12.jpg

OBV_ZZJZ_energetska_obnova_25052021_14.jpg