Obljetnice na groblju u Ivancu

Varaždinske vijesti | 1.5.2021. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Na groblju u Ivancu odana počast stradalima u Vojno - redarstvenoj akciji Bljesak, poginulim i masakriranim policajcima u Borovu Selu, poginulim i nestalim Domovinskom ratu, te preminulima u poratnom razdoblju

Paljenjem svijeća, molitvom i kratkom komemoracijom, kod Centralnog križa na groblju u Ivancu izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRe Ivanec odalo je počast stradalima u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Ovaj veliki vojni uspjeh posebno je emotivno doživljen među hrvatskim braniteljima širega ivanečkog kraja, s obzirom na to da ih je veliki broj u sklopu 2. ivanečke bojne 104. brigade tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovao u obrani dijela Zapadne Slavonije, odnosno na lipičko-pakračkom bojištu.

Vojno - redarstvena akcija „Bljesak“ započela je u jutarnjim satima 1. svibnja 1995. i u njoj su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitim udarom iz nekoliko pravaca oslobodile su okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao srpski agresor te je nakon gotovo 4 godine uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. Na žalost, u akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 160 ih je bilo ranjeno.

Isto tako, odana je počast 12-orici hrvatskih policajaca koji su poginuli, neki i zvjerski ubijeni od strane srpskih terorista, 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu, nedaleko Vukovara. I u toj su akciji sudjelovali hrvatski branitelji iz našega kraja. Počast je odana i svim hrvatskim braniteljima poginulim i nestalim u Domovinskom ratu, kao i preminulima u miru.

Bljesak 21 5