Objavljen datum isplate mirovina za ožujak, stiže i razlika za siječanj i veljaču Foto: Pexels/ilustracija

Objavljen datum isplate mirovina za ožujak, stiže i razlika za siječanj i veljaču

Varaždinske vijesti | 3.4.2024. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Isplata mirovina za ožujak 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u ponedjeljak 8. travnja, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Mirovine su povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), a uz mirovinu za ožujak, korisnicima će se isplatiti i razlika za siječanj i veljaču 2024.

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, a AVM od 1. siječnja 2024. iznosi 12,26 EUR, odnosno stopa povećanja iznosi 4,19 %.

Usklađivanje se provodi tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 % stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene u aktualnom usklađivanju manji je od 50%, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne brutoplaće, tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 %.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici HZMO-a.

Jednokratni dodatak uz mirovine iz inozemstva

Nakon što su umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u Hrvatskoj uoči Uskrsa dobili jednokratno novčano primanje, do kraja lipnja taj dodatak na mirovinu trebali bi dobiti i umirovljenici u sljedećim kategorijama:

- korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, i kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 880,00 eura, pod uvjetom da do 31. svibnja 2024. Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec veljaču 2024.

- korisnici mirovine kojima se mirovina isplaćuje samo iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili država koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja ove Odluke Vlade RH i da do 31. svibnja 2024. Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o ukupnom mirovinskom primanju iz inozemstva isplaćenom za mjesec veljaču 2024. na transakcijski račun korisnika otvoren u banci u Republici Hrvatskoj, koje ne prelazi iznos od 880,00 eura

- korisnici mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja i kojima zbroj ukupnog prihoda ostvarenog po osnovi zaposlenja odnosno obavljanja djelatnosti i mirovine za mjesec veljaču 2024. godine ne prelazi iznos od 880,00 eura.

Korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880,00 eura, a koji će mirovinu ostvariti do 29. veljače 2024. te su zatečeni u isplati za mjesec veljaču 2024. najkasnije na dan 15. svibnja 2024. obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 31. svibnja 2024. dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za mjesec veljaču 2024. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.