OBITELJSKA MEDICINA Na mukama s doktorima zbog specijalizacija, ali i - beba Foto: Ilustracija/Pexels

OBITELJSKA MEDICINA Na mukama s doktorima zbog specijalizacija, ali i - beba

IHR/Varaždinske vijesti | 6.3.2023. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

Ambulanta u Višnjici radit će i dalje nakon nedavnog odlaska dosadašnjeg liječnika, objavljeno je na internet stranicama Grada Lepoglave. Zabrinutost da će zbog nedostatka liječnika obiteljske medicine u pitanje doći njezin daljni rad iskazali su brojni pacijenti i mještani Višnjici, ali i lepoglavski gradonačelnik i županijski vijećnik Marijan Škvarić, koji je na taj problem upozorio na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

- Zdravstveni sustav nam je takav kakav je, dosta manjkav, a mi imamo problema u ambulantama u Donjoj Višnjici, Cvetlinu, Bednji, gdje su ambulante ostale bez liječnika. - upozorio je Škvarić. I vijećnik s kandidacijske liste grupe birača Dragutin Kranjčec pitao se što se to događa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog ordinacije u Varaždinskim Toplicama. No nisu Varaždinske Toplice, Cvetlin, Bednja i Višnjica jedine sredina u kojima ima problema.

Liječnička ambulanta opće medicine dr. Silvija Mijač u varaždinskom Domu zdravlja sredinom veljače promijenila je radno vrijeme kako bi njezine pacijente “pokrivao” liječnik iz druge ambulante jer je ona na specijalizaciji do kraja ove godine, a stalnu zamjenu ne mogu pronaći. Problema s doktorom bilo je donedavno i u ordinaciji obiteljske medicine u Jalžabetu. Naime, nositeljica tima koja je zbrinjavala osiguranike ambulante Jalžabet dr. Maristela Šmic krajem studenog prošle godine prestala je s radom te je otišla na specijalizaciju iz anesteziologije u Opću bolnicu “Tomislav Bardek” u Koprivnicu, nakon čega su se u toj ambulanti stalno izmjenjivali liječnici. Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Jurica Veronek tvrdi kako je ta ambulanta kontinuirano pružala zdravstvenu zaštitu osiguranicima.

- U ordinaciji u Jalžabetu nositeljica tima je liječnica dr. Marina Vuglovečki koja u navedenoj ordinaciji radi od 9. siječnja ove godine te su svi pacijenti predmetne ordinacije adekvatno zbrinuti - naveo je Veronek.

I dok se svakodnevno ulažu veliki napori da pacijenti imaju kontinuiranu zdravstvenu skrb u svim ordinacijama u sastavu županijskog Doma zdravlja te se natječaji za zapošljavanje doktora medicine na neodređeno vrijeme stalno objavljuju, ravnatelj Veronek ističe kako Dom zdravlja Varaždinske županije, kao i sve druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj nije zabišao nedostatak liječnika, što zbog specijalizacija, što zbog rodiljnih dopusta...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...