Novinarku Jutarnjeg lista privodi policija?!

VV | 10.4.2022. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Saslušanjem Gorana Štimca, Ivica Kruhoberca i Ive Loborca, nastavljen je postupak protiv Patricije Jelenečki, koju Općinsko državno odvjetništvo tereti za kršenje tajnosti postupka. 

Upozoren na blagodat ne svjedočenja s obzirom da se radi o novinaru koji ima pravo uskratiti svjedočenje o izvorima obavijesti i podataka koje je saznao u obavljanju svog zanimanja, odnosno da ne mora svjedočiti u ovom kaznenom postupku, tu je blagodat iskoristio svjedok Štimec, koji je početkom lipnja 2020., neposredno pred parlamentarne izbore, objavio da se tijekom istrage o curenju dokumenata iz arhive varaždinskog Centra za socijalni rad saznalo kako ih je Ivo Loborec, bivši pripadnik SJP PU varaždinske "Roda", primio od 24-godišnje P. J. iz Trnovca.

Iako je i on upozoren na istu blagodat, ipak je svjedočio drugi novinar, Kruhoberec, koji je 23. lipnja 2020. objavio članak u kojem je napisao da bi "24-godišnjakinja mogla reći od koga je dobila dokumente, budući da joj valjda ne treba još jedan postupak uz dva postojeća", a onda dodao: "no, čak i da se razriješi "curenje" dokumenata iz Centra, time neće nestati sve intrige vezane uz članove HDZ-a i njima bliske ljude jer postoji i prijava protiv više osoba za navodno seksualno uznemiravanje pa i zlouporabu droga, koji se također dovodi u vezu s 24-godišnjakinjom".

Na početku svjedočenja Kruhoberec je rekao da je u studenom 2020, bio pozvan na policiju kako bi dao iskaz skupa s ostalo dvoje novinara, ali da se detalja ne sjeća pa moli da se pročita zapisnik. Iako je ostao kod glavnine svog iskaza, ukazao je da nije točno kako bi isječke dokumenata u vezi prijave obiteljskog nasilja dobivao sredinom lipnja 2020. e-poštom, koja je imala čudnu adresu, već se to dogodilo dosta ranije, možda mjesec ili više, što se može lako provjeriti jer je na njegovom radnom mjestu bila policija radi pretrage spomenute e-pošte. Isto tako rekao je da nije točno da bi u telefonskom razgovoru s Višnjom Gotal tijekom prve polovice lipnja saznao kako je ona informacije o pokušaju silovanja i švercu droge dobila od okrivljene, budući da novinarka nije spominjala nikakvo ime - a da je spomenula neku konkretnu osobu, sigurno bi tu osobu zvao - već je sam zaključio o kome se zacijelo radi temeljem članka o istrazi radi curenja dokumenata iz Centra, kojeg je u svom članku kratko i prepričao.

Upitan o konkretnom predmetu postupka - e-pošti s dokumentima iz istrage koju bi okrivljena 25. lipnja 2020. godine poslala novinarki Gotal, Kruhoberec je naglasio da nema saznanja.

- O tome znam samo ono što stoji u preslici dokumenta, koji je Gotal objavila 21. studenog 2020. na Facebooku. Budući da je u toj objavi mene i izvrijeđala, nazivajući me bedakom i cinkerom, nakon tog više nemam volje razgovarati s njom, rekao je Kruhoberec, napominjući da on okrivljenu nikada nije prijavio policiji, ali da je dosta prije objave članka prijavio i danas mu nepoznatog pošiljatelja isječaka službenih dokumenata.

Objašnjavajući zašto je određeno vrijeme prije lipnja policiji prijavio i dan danas nepoznatoga mu pošiljatelja iskrojene policijske i dokumentacije Centra za socijalni rad, Kruhoberec je naveo da je zaključio kako se uopće ne radi o dobronamjernoj osobi, odnosno izvoru, već manipulatoru, koji ga je htio izmanipulirati namjernim izostavljanjem dijelova dokumenata iz kojih bi se vidjelo da se radi o starom slučaju, pravomoćno okončan prije desetak godina odbacivanjem prijave za obiteljsko nasilje protiv oboje tadašnjih supružnika Stričak, koji isto i dan danas poriču.

Svjedok je, međutim, potvrdio da se s novinarkom čuo telefonom par dana prije pisanja članka, dok se s okrivljenom našao dva dana nakon objave članka jer potonja nije bila zadovoljna njegovim sadržajem. Pri tome se posebno zanimao za slučaj šverca droge u rent a caru varaždinskog poduzeća u suvlasništvu člana varaždinskog HDZ-a jer je tvrdila da se po tome ništa ne radi, a on je došao do pravomoćne presude protiv dvojice švercera, što je i objavio.

I svjedok Ivo Loborec rekao je da nema nikakvih saznanja o konkretnom predmetu postupka, odnosno spornoj e-mail poruci od 25. lipnja 2020, koju bi okrivljena proslijedila novinarki Gotal. Na pitanje branitelja okrivljene je li policiji davao bilo kakve izjave vezano uz dokumentaciju, koja bi se odnosila na obiteljsko nasilje Anđelka Stričaka, odgovorio je da je dobio dva ili tri lista dokumentacije putem poruke s broja tada nepoznatog mu telefona, a kada mu je na policiji predočeno da s tog broja postoji 700 ili više poruka upućenih na njegov broj, policija mu je rekla da bi to bio broj od Jelenečki.

- Nisam imao nikakva saznanja nasilju u obitelji Stričak prije nego što sam primio navedene poruke, naglasio je Loborec odgovarajući na pitanje okrivljene.

Rasprava se nastavlja 24 svibnja radi provođenja daljnjih dokaznih radnji. Sud je prije toga odbio da se u svojstvu svjedoka ispita Marijan Dominko jer je takav prijedlog obrane ocijenio nevažnim, ali će se zato neposredno ispitati svjedoci Saša Vrtarić i Višnja Gotal Težački. Za potonju će biti izdan nalog za dovođenje jer nije opravdala svoj nedolazak.

Nakon nove rasprave, možda će se razjasniti zašto je novinarka bila saslušana na policiji kad su bili Štimec i Kruhoberec, koji su pozvani jer su pisali o prijavama okrivljene i istragama u vezi nje, dok novinarka nije baš ništa o tome pisala, a ipak je bila pozvana na policiju, i to istog dana kao i dvojica novinara pa se postavlja pitanje što je bio povod njezinom pozivanju.