NOVI UDAR Od srpnja poskupio smještaj u Domu za starije, već drugi put ove godine Foto: Krešimir Đurić

NOVI UDAR Od srpnja poskupio smještaj u Domu za starije, već drugi put ove godine

| 4.7.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. srpnja povećane su cijene smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

- Teta nam je smještena u dom već dugi niz godina, a sada smo dobili lijepu čestitku u vidu novog cjenika! Varaždinski je dom postao najskuplji dom u Hrvatskoj, cijena se gotovo izjednačila s privatnim domovima! Da li ste podigli i nivo usluge, poboljšali prehranu i kvalitetu hrane? Naravno da ne! Sve ostaje isto, samo se cijena mijenja – požalila se, između ostalog, jedna čitateljica.

- Hvalili su se da su energetskom obnovom troškove smanjili za 50 posto. Na temelju čega su onda sada toliko digli cijene? - ogorčeno je upitao još jedan čitatelj.

Drugo je to poskupljenje ove godine. Tako je, primjerice, cijena za jednokrevetnu sobu s balkonom u starom dijelu Doma do 1. veljače bila 2.850 kuna, od 1. veljače do 1. srpnja bila je 3.150 kuna, a sada cijena iznosi 3.780 kuna.

Za pojašnjenje novog poskupljenja upitali smo ravnatelja Doma Alena Runca.

- Točna je informacija o povećanju cijena usluga smještaja u Domu, ali ne i dodatnih usluga u Domu (osim dodatka za hladnjak). Na žalost, do povećanja cijena usluga je došlo uslijed nepredvidivog i neviđenog povećanja cijena energenata na svjetskom tržištu, koje se reflektira i na državnu razinu, te je tako sama cijena električne energije, koja se osigurava putem javne nabave, u odnosu na 2021. godinu povećana 383,41%, dok je cijena živežnih namirnica povećana od 20,43% do 111,16%. Samo povećanje cijena predstavlja nenadoknadiv iznos koji bi doveo u pitanje poslovanje same ustanove koja skrbi o 360 korisnika te je time jedan od najvećih domova za smještaj starijih i nemoćnih osoba u Republici Hrvatskoj, dok istovremeno od strane resornog ministarstva dobiva jedan od najmanjih iznosa po korisniku putem decentraliziranih sredstava – odgovorio nam je ravnatelj.

Što će biti sa socijalno najugroženijim korisnicima i koliko su poskupjele pojedine vrste smještaja u Domu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...