Turizam u Varaždinskoj županiji ruši rekorde: 25% više noćenja, a stiže 520.000 eura Foto: Krešimir Đurić

Turizam u Varaždinskoj županiji ruši rekorde: 25% više noćenja, a stiže 520.000 eura

IHR/Varaždinske vijesti | 21.7.2023. u 17:29h | Objavljeno u Aktualno

Više od pola milijuna eura, točnije, 520.000 eura vrijedni su projekti za koje su turističke zajednice s područja naše županije dobile potpore, za što su danas potpisani i ugovori u Županijskoj palači u Varaždinu. Na potpisivanju ugovora između TZ Varaždinske županije i TZ Varaždina, Ivanca, Varaždinskih Toplica i Ludbrega te TZP-a Sjever Zagorja bila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Iz prve ruke ministrica je imala priliku doznati i trenutnu situaciju u turizmu Varaždinske županije, koji, kako je istaknuto nakon potpisivanja ugovora i kraćeg radnog sastanka, ponovno obara rekorde. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se rast od 24 posto u dolascima te je ostvareno je 25 posto više noćenja u odnosu isto razdoblje lani. Ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine turizam bi mogao oboriti prošlogodišnji rekord od 206.000 noćenja.

DSC_0502.jpg

- Danas smo potpisali ugovore u vrijednosti pola milijuna eura za razvoj novih turističkih sadržaja i novu turističku ponudu upravo na području Varaždinske županije. To pokazuju i rezultati koje ostvaruje Varaždinska županija, a koji, kad govorimo o cijeloj godini, za više od 20 % premašuju rezultate iz prošle godine te za 30 % rezultate iz 2019. godine - istaknula je ministrica Brnjac.

Župan Stričak ustvrdio je kako bi odlični rezultati koje ostvaruje Varaždinska županija u turizmu puno teže bilo ostvariti bez aktivnosti koje poduzimaju turističke zajednice u našoj županiji, ministarstva i Vlade. 

DSC_0631.jpg

- Kao županija gradimo turističku infrastrukturu kroz kuće za odmor. Svake godine raspisujemo natječaj za sufinanciranje, odnosno poticanju otvaranja tih kuća za odmor. Ove godine smo to nadogradili s kušaonicama i naravno, da paralelno s time vodimo i brigu o jednom od najznačajnijih naših turističkih lokaliteta, to su Varaždinske Toplice. Naravno, nismo zaboravili niti naše bitne manifestacije. Uskoro počinje Špancirfest, potom Ludbreška Sveta Nedjelja, Dani Lepoglavske čipke, Zeljarijada, Dani vrganja u Paki, Bitka za utvrdu Čanjevo, uglavnom negdje do druge polovice kolovoza pa sve do listopada područje Varaždinske županije je živo, puno zbivanja, događanja i naravno turista. Županiju razvijamo i kao gastro i eno županiju, a o tome nam govore sve ove medalje koje prvenstveno osvajaju naši OPG-ovi na svjetskim i međunarodnim izložbama, od , Pariza, Bruxellesa i Londona - rekao je Stričak i podsjetio kako je Županijska skupština donijela i Plan razvoja Varaždinske županije, u kojem je predviđeno 50 važnih investicija za daljnji razvoj županije.

Rekordnim potporama i turističkim rezultatima zadovoljan je i direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

DSC_0643.jpg

- Iako je u nadležnosti naše ministrice turizam i sport, nama nije bila želja natjecati se i rušiti rekorde,to je došlo samo po sebi. Ovogodišnje brojke prate trend rasta koji je već prošle godine dokazao da smo ostvarili rekorde nakon 206.000 noćenja, a ova godina će, čini nam se, biti još bolja. Više od pola milijuna eura vrijedni ugovori, koji su danas potpisani s turističkim zajednicama, projekti su koji se odnose na razne programske projekte, manifestacije, sve ono što ide u cilju unapređenja turističke ponude Varaždinske županije i širenje ove naše priče. Već smo se dobro pozicionirali kao destinacija s pričom, a u tom smjeru idemo i dalje - rekao je Mališ te se zahvalio svim direktoricama turističkih zajednica koje djeluju na području županije te svim marljivim ljudima koji sudjeluju u turizmu i zbog kojih brojke jesu takve.

Lijepim, pozitivnim brojkama u turizmu Varaždinske županije pridružuje se TZ grada Varaždina.

ova.jpg

- Varaždin u prvih šest mjeseci bilježi porast u broju dolazaka gostiju za 34 posto, a u broju noćenja 27 posto te vjerujem da ćemo na kraju godine oboriti rekorde iz 2019. godine. Što se tiče natječaja HTZ-a, veseli me što je ove godine HTZ prepoznao sva tri prijavljena projekta TZ grada Varaždina za koji smo dobili ukupno oko 85.000 eura. Ako se tome pridoda i iznos kroz regionalnu turističku zajednicu za Špancirfest, dolazimo do uistinu rekordne brojke od 130.000 eura za naše projekte. Posebno me veseli što je HTZ prepoznao projekt Varaždin - grad glazbe, zato što je Varaždin prošlog mjeseca predao kandidaturu za titulu kreativnog grada iz sektora glazbe, UNESCO-ovog grada. Ako uspijemo dobiti tu titulu, bit ćemo prvi grad u Hrvatskoj s tom titulom. Vjerujem da ju Varaždin zaslužuje, kao što i vjerujem da ćemo tu titulu, ako je dobijemo, s ponosom nositi - istaknula je direktorica TZ grada Varaždina Toth.

Ministrica je nakon potpisivanja zajedno sa županom, ravnateljem Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavkom Štefičarem, načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem, predsjednikom Općinskog vijeća Sračinca Krunoslavom Lukačićem i Darkom Majhenom te direktorima TZ-a, obišla prvo Posjetiteljski centar u Županijskoj palači, a potom Park Veliku grabu u Sračincu.