Nove privremene preporuke za cijepljenje protiv COVID-a Foto: ilustracija

Nove privremene preporuke za cijepljenje protiv COVID-a

Varaždinske vijesti/HRT | 8.9.2022. u 08:32h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.  U preporukama se navodi među ostalim da se primarno cijepljenje protiv COVID-19 preporučuje svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje, prenosi portal HRT-a.

Docjepljivanje se preporučuje budući da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva.

Osim toga slabljenje zaštite od infekcije uočeno je u svim dobnim skupinama, a ima i sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite. Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je Omicron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Navodi se i da osobe koje su preboljele a nisu primarno cijepljene, najprije trebaju primiti primarno cijepljenje. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Poziv na docjepljivanje

Objavljen je i poziv građanima na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

Napominje se da se cjepivo protiv omikrona posebno preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer #COVID19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.
Danas obavijest kada se i gdje može cijepiti novim cjepivima

Ministarstvo zdravstva danas bi trebalo izvijestiti o rasporedu i punktovima za cijepljenje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

U Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva se ovaj tjedan distribuiraju u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja, a građanima će biti dostupna idući tjedan.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili. Epidemiolozi preporčuju cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Upozoravaju kako je i mala procijepljenosti djece.

U Hrvatskoj je od COVID-a umrla 16.761 osoba. Cijepljeno je 59,60 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.