NOVA PRAVILA Do potpora za srpanj uz Covid potvrde radnika, tko ih više neće moći dobiti? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOVA PRAVILA Do potpora za srpanj uz Covid potvrde radnika, tko ih više neće moći dobiti?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.8.2021. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

Od 26. srpnja poduzetnici koji žele dobiti potpore za srpanj do 25. kolovoza moraju predati zahtjev Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, no u odnosu na mjesec ranije, došlo je do određenih promjena.

Osim što su iz potpora sada izuzete uslužne djelatnosti poput frizera, prevoditeljske djelatnosti i usluga tumača te izdavačke djelatnosti, radnici za koje poslodavac traži potporu moraju posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu ili moraju imati uvjete za dobivanje iste zaključno do 25. kolovoza ove godine.

- Tri su glavna kriterija na osnovu kojih se potpore dodjeljuju: poslodavac mora imati djelatnost iz prihvatljivog sektora, mora imati pad prihoda od najmanje 40 posto, a radnici za koje traži potporu moraju posjedovati i određeni postotak digitalnih Covid potvrda na osnovu kojih će se poslodavcu izračunati iznos potpore. Poslodavci koji imaju 70 i više posto radnika s Covid potvrdama dobit će 100 % potpore, koja ovisno o padu prihoda iznosi od 2.000 do 4000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, te doprinos za mirovinsko osiguranje temeljem kapitalizirane štednje. U slučaju da poslodavci nemaju Covid potvrde za 70 i više posto radnika za koje traže potporu, utvrđuje se koji postotak radnika za koje je poslodavac tražio potporu ima Covid potvrdu. Sukladno tom postotku proporcionalno se određuje postotak iznosa potpore u odnosu na ukupan iznos potpore - objasnila je Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

DSC_5543.jpg

Kaže kako će se utvrđen ukupan iznos potpore isplaćivati prema redoslijedu radnika u tablici koju poslodavac dostavlja u zahtjevu. HZZ će temeljem razmjene podataka s nadležnim tijelima dobiti podatak, tj. postotak radnika (bez osobnih podataka o radnicima) koji imaju EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste sukladno pravilima o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Varaždin za potpore je u lipnju zaprimio 671 zahtjev poslodavaca s područja Varaždinske županije za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Na pitanje kako će Covid potvrde i izuzimanje pojedinih djelatnosti iz mjera utjecati na broj zahtjeva koje će poduzetnici dostaviti za srpanj, Šaško kaže kako očekuju manji priljev zahtjeva poslodavaca.

- Do kraja srpnja za Varaždinsku županiju zaprimljeno je 10-ak zahtjeva za potpore s obzirom da poslodavci još nisu raspolagali potrebnom financijskom dokumentacijom za protekli mjesec. Očekujemo da će najveći broj zahtjeva biti zaprimljen u drugoj polovici kolovoza. S obzirom da je Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za srpanj usmjeren na određene djelatnosti kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost padom prihoda od najmanje 40 posto te je vezan uz određeni postotak Covid potvrda, u Područnom uredu Varaždin očekujemo manji priljev zahtjeva poslodavaca – istaknula je Šaško.

Poslodavce poziva da obrate pozornost prilikom predaje zahtjeva te napominje kako se tablica radnika za koje poslodavac traži potporu i redoslijed radnika u tablici ne mogu naknadno mijenjati.

- Pozivamo poslodavce da kod podnošenja zahtjeva vode računa da dostave traženu financijsku dokumentaciju za srpanj te točan popis radnika za koje traže potporu. Zahtjevi se predaju putem online aplikacije na internet adresi mjera-zrm.hzz.hr – rekla je Šaško.