Nova cijena gradskog vrtića u Varaždinu za prvo dijete neće iznositi 127 nego 117 eura

MGA | 12.9.2023. u 11:23h | Objavljeno u Aktualno

Pojašnjavajući situaciju vezano za poskupljenje dječjeg vrtića u Gradu Varaždinu gradonačelnik Neven Bosilj ujedno je napomenuo da poskupljenje neće biti u onoj mjeri kako je prvotno odlučeno nego da će biti manje.

Nova ekonomska cijena redovitog predškolskog programa dječjeg vrtića od 1. rujna iznosi 280 eura po djetetu, dok je dosad iznosila 232,26 eura. U Gradu Varaždinu ističu da se ekonomska cijena nije mijenjala od 2009. godine. S obzirom da je u gradskim vrtićima u Varaždinu trenutačno oko 750, a u privatnim oko 950 djece, u Gradu Varaždinu se zalažu za jednake subvencije za svu djecu, bez obzira pohađaju li gradski ili privatni vrtić. 

Prema prvotnim izračunima cijena boravka prvog djeteta u gradskom vrtiću trebala je porasti s 92,01 na 127 eura, ali su u Gradu najavili rebalans proračuna pa će cijena u ovom slučaju porasti na 117 eura. 

- Svaki roditelj koji ima dijete u vrtićima u Varaždinu dobije solidarno od svojih sugrađana za prvo dijete u vrtiću 153 EUR, a za drugo dijete 198 EUR mjesečno kroz subvenciju iz gradskog proračuna. Da toga nema roditelji bi plaćali punu cijenu vrtića u iznosu od 280 EUR mjesečno. Kada bi cijene ostale iste za roditelje kao do sada u tom bi slučaju grad trebao naći novih 600.000 EUR kojih jednostavno nema. Razumijevajući težinu situacije u kojima žive naši građani, u namjeri da ublažimo ovaj udar na kućne budžete, grad će rebalansom krajem rujna podmiriti pola tog iznosa. Time će roditelji plaćati 117 € za prvo dijete, a za djecu s teškoćama u razvoju 34 € u svim vrtićima - pojasnio je gradonačelnik.