Njemački veleposlanik na Špancirfestu: "Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji zelenog vodika"

MGA | 23.8.2023. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin i Varaždinsku županiju tijekom Špancirfesta danas je službeno posjetio i veleposlanik Savezne Republike Njemačke  Nj.e. dr. Christian Hellbach. Prvo je posjetio gradsko poglavarstvo, a potom se prošetao gradom te je u planu i posjet Županiji te ljevaonici MIV, u vlasništvu njemačke kompanije Hawle.

Nakon radnog dijela sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, varaždinski je gradonačelnik istaknuo da je Njemačka glavni vanjsko-trgovinski partner grada Varaždina i Varaždinske županije. 

- Imamo i nekoliko velikih investicija. Nedavno smo izdali građevinsku dozvolu za tvrtku Hawle koja kreće s izgradnjom pogona MIV na novoj lokaciji. U novoj tvornici proizvodnja odljeva povećat će se sa sadašnjih pet tona na 140 tona dnevno. Tu je i Sick koji je preuzeo Mobilisis, a isprepleteni smo i kroz prijateljstva s njemačkim gradovima Ravensburgom i Koblenzom. Ali najvažnije u današnjem razgovoru je što smo dobili iskustva Njemačke u tranziciji prema zelenoj energiji. Željeli smo čuti kako iskoristiti njihova znanja kako bi grad Varaždin bio predvodnik te još bolje krenuo u tom smjeru prema zelenoj tranziciji, a to uključuje i solarne panele te gospodarenje otpadom. Razgovarali smo i o tome kako riješiti neke stvari, primjerice, kako ćemo krenuti u riješavanje sekundarnih komponenti otpada, koje odvajamo. Na tome država mora poraditi, a veleposlanik ima velikih ideja kako bi nas i na tom području što više pridružio EU - rekao je Bosilj.

Njemački je veleposlanik istaknuo da je već privatno dolazio u Varaždin, ali da je ovo njegov prvi službeni posjet, a za Špancirfest je čuo da je vrlo popularno i poznato događanje.

- Varaždin je vrlo lijep grad, s posebnim šarmom i karakterom. Kroz službene razgovore pokušavamo istražiti mogućnosti daljnje suradnje. Moja glavna agenda u Hrvatskoj je promoviranje zelene tranzicije jer jedna od glavnih politika Njemačke se tiče upravo klimatskih promjena i njezinih posljedica, a to je vrlo široko područje. Cijela moja zemlja prolazi kroz proces zelene tranzicije, a Hrvatska ima velikih potencijala u obnovljivim izvorima energije, ali ih nedovoljno koristi. To nije samo važno za vlastite potrebe nego i za izvoz. Jedna od tehnologija budućnosti  je zeleni vodik i u mojoj zemlji je to velika tema, kako razviti proizvodnju i korištenje zelenog vodika. Mislim da i Hrvatska može znatno doprinijeti u opskrbi zelenim vodikom. Postoje zemlje koje imaju manje potrebe za vodikom, ali veliki potencijal proizvodnje, poput Hrvatske, dok s druge strane Njemačka ima velike potrebe, ali mali potencijal proizvodnje, što znači da bi nam Hrvatska mogla izvoziti zeleni vodik i tako doprinijeti zelenoj tranziciji - istaknuo je Hellbach.

Galerija slika