Njemačka vrlo polagano ukida restriktivne mjere koje vode prema stanju normale Foto: DW

Njemačka vrlo polagano ukida restriktivne mjere koje vode prema stanju normale

DW | 17.4.2020. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Njemačka produljuje mjere ograničenja kretanja do početka svibnja. Ali tu su i znaci popuštanja. Otvaraju se trgovine do 800 kvadratnih metara a i frizerima je poručeno "da se pripreme" na otvaranje radnji od početka svibnja.

U pravilu stroge mjere ograničavanja kretanja i dalje ostaju na snazi. To i dalje znači: zabranjeno okupljanje više od dvije osobe u javnost s izuzetkom članova obitelji ili istog kućanstva i napuštanje vlastitog stana samo uz opravdani razlog. To može biti nabavka ali i odlazak na posao, važni poslovni termin ili liječniku.

- Mi ćemo morati živjeti s virusom toliko dugo dok ne pronađemo cjepivo ili lijek - rekla je kancelarka Angela Merkel nakon sastanka predstavnika savezne vlade i premijera saveznih pokrajina u srijedu.

Ona je objasnila da mjere uvedene krajem ožujka "pokazuju djelovanje" ali je dodala kako se radi o "krhkom uspjehu". To opravdava, kako je rekla kancelarka, zadržavanje strogih mjera kretanja."Oprez mora biti ispred oholosti", rekla je Merkel.

Škole, vrtići i sveučilišta bi u pravilu i dalje trebali ostati zatvoreni. Od 4. svibnja bi se postupno kretalo s nastavom i to za učenike završnih razreda gimnazije i stručnih škola kao i za učenike najviših razreda osnovne škole.

U vrtićima je i dalje na snazi izvanredni režim po kojem se skrbi za djecu osoba koje rade u zanimanjima koja su "relevantna po sustav" s time da će se lista ovih zanimanja proširiti.

Konferencija ministara kulture saveznih zemalja bi do kraja mjeseca trebala razraditi koncept koji bi omogućio postupnu normalizaciju nastave i rada vrtića.

Dozvola rada za trgovine bi se za one koje prodaju osnovne potrepštine poput supermarketa i drogerija trebale proširiti i na ostale trgovine ukupne površine do 800 metara kvadratnih i to bez obzira na ponudu. I ovdje je uvjet ispunjavanje higijenskih uvjeta i mjera koje bi sprječavale stvaranje gužvi.

Vlasnici restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata se moraju još strpjeti. Njihovi objekti ostaju zatvoreni do daljnjega. Kancelarka Merkel i premijer Bavarske Markus Soeder su to objasnili nemogućnošću pridržavanja strogih mjera zaštite u ugostiteljskim objektima.

- To da ljude ne možemo natjerati da u restoranu nose zaštitne maske ne treba posebno objašnjavati - rekao je Soeder

Privatna putovanja su dalje zatvorena a hoteli i dalje moraju stajati na raspolaganju samo za "nužne slučajeve koji nisu turističke prirode". Vjerski objekti i okupljanja su dalje zabranjeni.

Posebno su pogođeni ljubitelji velikih open air festivala. Premijeri saveznih zemalja su dogovorili zabranu koncerata do kraja kolovoza. Ovo ljeto će biti ljeto bez open air festivala. 

Za sporno pitanje uvođenja obveze nošenja zaštitne maske, za što su se posebice zalagale savezne zemlje Bavarska i Mecklenburg-Vorpommern, pronađeno je kompromisno rješenje po kojem se građanima "izričito preporučuje" nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu i trgovinama. Postoje neke naznake kako će Bavarska ovdje poći svojim putem i uvesti obvezu nošenja maski u javnom prostoru.