Ništa od glasovanja: Nakon iscrpljujuće rasprave, sjednica odgođena za 10. lipanj

Varaždinske vijesti | 27.5.2019. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina upravo je odgođena za 10. lipanj jer nije bilo dovoljno prisutnih vijećnika i vijećnica za glasovanje.

Nakon stanke na sjednicu se nisu vratili vijećnici Čehokove liste GLAS i Lige za Varaždin, čiji je član Davor Patafta.

Odgodi je prethodila duga i iscrpljujuća rasprava u kojoj su mnogi imali puno toga za reći o predloženoj nagodbi između Grada i T&H Investa vezano za spor proizašao iz Ugovora o kupoprodaji i zamjeni zemljišta iz svibnja 2009. godine.

Prvo je gradonačelnik Ivan Čehok vrlo detaljno obrazložio predloženu nagodbu.

- Bez obzira na našu odluku, sud će donijeti konačnu odluku. Odluka Gradskog vijeća ne prejudicira ishod suske odluke. Osim toga, čak i da sud nakon naše odluke proglasi ugovor ništetnim bilo tko može ponovno pokrenuti spor. Mi smo ovaj spor naslijedili, ali Gradsko vijeće nije dalo ovlaštenje da se pokrene spor, no Habuš je naložio da se krene u spor ništetnosti iako Gradsko vijeće nije raspravljalo o tome, tako da mi nije jasan zahtjev za skidanjem te točke s dnevnog reda. Netko dođe i prvi put kaže da se raspravi o tome, a mi tražimo skidanje točke s dnevnog reda te da i dalje ostane spor koji se ne vodi jer smo došli u slijepu ulicu. Kolike su novce dobili odvjetnici za to, a Grad nije dobio niti jedan spor - samo je djelić opsežnog obrazloženja koje je gradonačelnik iznio u prilog nagodbe te je na kraju zaključio da odluku o nagodbi gradonačelnik može donijeti sam, ali je želio da se prvi puta o tome raspravlja, jer "on nema što skrivati".

- U sedam godina spora provedeno je vještačenje, stranke su imale prigovore na vještačenje koje je Grad naručio i platio i sad se traži da se krene s novim vještačenjem. Meni bi bilo najbolje da se prihvati vještačenje iz kojega proizlazi da je šteta milijun kuna, a USKOK tvrdi da je 4 milijuna, ali kad bih to prihvatio rekli bi svi da smo ga prihvatili jer ide nama u prilog. I zato smo odlučili da se ide u integralno raščišćavanje svih sporova - rekao je Čehok ističući da nagodbom Grad dobiva 2 milijuna kuna, a ukoliko dođe do odštete u kaznenom postupku Grad dobiva još 4 milijuna kuna.

Također ističe da bez rješavanja ovog spora nema zbrinjavanja bala niti izgradnje važnih prometnica u Brezju i Jalkovcu.

Vijećnik Vlado Sevšek iznio je neke argumente u prilog nagodbi, a Denis Mladenović ponovio je svoja pitanja zbog kojih je u nedoumici je li nagodba dobra za Grad.

SDP-ov Neven Bosilj smatra da je sve u prijedlogu nagodbe izneseno kao da je to prijedlog T&H Investa.

- Ispada da je sve što ste dosad radili bilo s ciljem donošenja ove nagodbe. Donesite sami odluku pa ćete za nju i odgovarati umjesto da tražite alibi i skrivate se iza ljudi koji čine Gradsko vijeće. Neki bi suze ronili da se u Brezju dogodi Totovec jer za neke to nije hrpa smeća nego hrpa novca - kaže Bosilj dok je SDP-ov Miroslav Marković za vijećnika Davora Pataftu rekao da je "hodajući sukob interesa" i da bi se trebao izuzeti iz ovakvih predmeta.

Vijećnik Davor Patafta ponovio je mogućnost izbijanja požara u Brezju, ali se i okomio na vijećnike koji iznose optužbe protiv njega.

- Imate pravo na mišljenje ali nemate pravo osuđivati druge ljude. Vi biste željeli biti tužitelj, ovo nije utakmica nego se gleda tko bi kakvog političkog konkurenta uništio kaznenim postupkom - rekao je Patafta.

Damir Habijan smatra da u prijedlogu nagodbe nedostaju ključne stvari te se pita čemu zaključak ako gradonačelnik to može odlučiti sam.

- Prepuštamo  predlagatelju da odluči. Problem svega je da nismo proveli javni natječaj. Sklapanjem nagodbe peglamo ono što ste radili 2009. godine, a to nije naša funkcija i u tome ne želim sudjelovati, ja kao vijećnik ne moram to peglati - rekao je Habijan.

Vijećnik Vjeran Strahonja rekao je da on tu ne vidi prijedlog nego nešto isforsirano te da ne vidi da su u kreiranju nagodbe sudjelovale nadležne službe ili stručnjaci.

Označeno u