"Nismo pobjegli natrag zbog dugova - vraćamo se u Irsku i opet otvaramo restoran!"

| 22.2.2022. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vraćamo se što prije, a najkasnije za proljeće, u Irsku gdje ćemo ponovno otvoriti restoran i riješiti situaciju, najavljuje Martina Ratković, koja je zajedno s partnerom Ninom Huzjakom pokrenula veganski fast food restoran 'Veganko' prvo u Irskoj, a onda i u Hrvatskoj. O tome su hrvatski mediji izvještavali kao o “punom pogotku”, međutim, irski baš i ne... Barem ne neki mediji u Irskoj.

Ideja o veganskom restoranu, kako su navodili ovi varaždinski partneri,  “kuhala” se u njima dugi niz godina, budući da su ljubitelji životinja i hrane pa su željeli plasirati “super ukusnu hranu, ali bez ikakvih mesnih i mliječnih proizvoda, koja je održiva i ne šteti okolišu”.

Za pokretanje posla trebalo je, naravno, novca. No i to su nekako riješili.   Četiri godine nakon početne ideje pokrenuli su biznis, i to prvo u Irskoj, točnije Corku, budući da to nisu uspjeli u Hrvatskoj. Tražili su, naime, državni poticaja za otvaranje tvrtke, ali je njihov zahtjev odbijen s obrazloženjem da „ne podržavaju tu granu jer nije profitabilna“.

-Bila je to 'kap koja je prelila čašu'. Tad smo bili sigurni da Hrvatska nije mjesto gdje bismo željeli raditi te smo preselili u sredinu koja je, prema našim istraživanjima, bila pogodnije tlo za novi početak, govorili su u domaćim medijima.

Međutim, ni u Irskoj nije sve išlo lagano. Od ideje do realizacije, kako su ukazivali, bilo je puno prepreka jer “za ostvarenje bilo kakvog projekta potrebni su sati rada, predanosti, odricanja, istraživanja, financijskih sredstava, a prije svega mnogo ljubavi prema onome što radiš”.

- Imali smo puno problema sa plasiranjem 'samih sebe' na tržište, no jednom kada je krenulo, kao da su nam otvorena sva, ukazivali su partneri koji su prvo otvorili kiosk pored benzinske postaje na Turner's Crossu u Corku s burgerima i kebabom s “tradicionalnim okusima i teksturom veganskog mesa koje je zdravi i nutricionistički hranjiv odabir.”

Sve su, kako su naglašavali, radili sami: od mesnih zamjena do umaka te lepinja.

- Zadovoljstvo među kupcima je veliko, a u prilog tome idu i recenzije koje su većinom visoke, isticali su, dodajući da će se u Hrvatsku vratiti “vjerojatno tek u mirovini”.

Međutim, vratili su se i prije u Hrvatsku. I u Irskoj je pandemija pozatvarala restorane, ali ne i samo to. Problem je naime bio i prostor. Za restoran VeganKO tražili su početkom godine novi prostor, nakon što su se u "vrlo kratkom roku" preselili sa svog starog mjesta u Kyle St., koji je oglašen za najam.

-Restoran se iznenada zatvorio na nekoliko tjedana u listopadu, kada je nekoliko djelatnika otišlo kako bi našlo posao negdje drugdje, piše irski CorkBeo.

Neki od onih koji su otišli navode da im još uvijek duguju novac, a više od mjesec dana otkako je VeganKO objavio službenu najavu zatvaranja, još uvijek nisu sigurni, nažalost, da će ga i dobiti. Irski su novinari razgovarali s bivšim radnicima koji su im rekli da još uvijek čekaju iznose, koji se kreću od oko 150 eura do gotovo 1000 eura.

- Kada su u listopadu trebali ostati zatvoreni nekoliko dana, protegnulo se na dva tjedna. Morao sam pronaći posao negdje drugdje jer nije bilo znakova da će se otvoriti. Mislim da su se otvorili nakon četiri i pol ili pet tjedana, ustvrdio je jedan bivši zaposlenik, dok je drugi dodao da je dobio obavijest da ne dolazi na posao, dok oni nisu „imali nikakav plan o kompenzaciji osoblja tijekom razdoblja zatvaranja“.

Bio je i onih koji su naglašavali da su im plaćali 100 eura svaka dva tjedna u prosincu, a prestali su u siječnju.

- Još uvijek čekamo oko 900 eura, a prošlo je više od tri mjeseca otkako su otišli. Situacija nije dobra, bojimo se da bi mogli otići ili se okrenuti drugom restoranu, tvrdili su bivši zaposlenici, napominjući da kada bi god kontaktirati šefove, čuli su da nemaju novca i da moraju još malo pričekati. 

A što su na to rekli mladi  poduzetnici?

-Mi smo kao tvrtka dali sve od sebe kod vođenja posla koji nismo stvorili da bismo iz njega izvlačili novac. To što se dogodilo našoj tvrtki u Irskoj bilo je zato što nismo mogli dobiti nikakvu pomoć vlade jer smo restoran otvorili taman uoči pandemije, kao i nekoliko drugih nesretnih događaja koji su uslijedili. Dajemo sve od sebe za dobrobit našeg bivšeg osoblja i svih ostalih. Naša poruka je strpljenje. Nastavit ćemo činiti dobre stvari, naglašavali su partneri za irski portal, obećavši da će preostalim bivšim zaposlenicima „uskoro“ vratiti dugove  jer će se vratiti na irsko tržište budući da je "ovo samo početak VeganKO".

Naime, partneri su prošle jeseni otvorili fast food u centru Zagreba, koji služi burgere i kebabe bez grama mesa i sira.

- Veganko shop u Irskoj otvoren je prošle godine u kolovozu, a prethodno su radili prvo iz šatora na tržnici, a onda i iz food trucka. No, krenula je pandemija, provodili smo dosta vremena kod kuće, ostala sam trudna, a u Hrvatskoj nismo bili dvije godine. U tim trenucima nekako shvatiš da su obitelj i prijatelji najvažnije pa smo se odlučili vratiti barem na kratko. Međutim, na kraju smo ovdje ostali, rekla je lani Martina Ratković, dodajući da su vidjeli veliku potražnju za veganskim proizvodima te su odlučili proširiti posao u Hrvatskoj.

Iako su u Hrvatskoj, kako naglašavaju, nisu zaboravili na stare probleme te najavljuju skori povratak u Irsku radi njihovog rješavanja.

3.jpg

-Imali smo dvije nesretne situacije. Nakon što smo otvorili restoran, koji smo zatvorili zbog radova na kanalizaciji, radili smo mjesec dana, a onda nam je vlasnik dao tjedan dana da odemo van iz zgrade koju je počeo prodavati. Teškom mukom uspjeli izvući od vlasnika prostora naše ulaganje u njega jer je zahtijevao da iznesemo sve van i ostavimo prostor kakvim smo ga i našli. U međuvremenu smo svim zaposlenicima namirili sve u potpunosti. Tražimo i novi prostor za restoran u Irskoj. Definitivno nismo pobjegli u Hrvatsku. Vraćamo se, bit će to dobra priča, naglašavaju partneri, napominjući da  je bilo smiješno bi reći da smo su pobjegli jer da je to slučaj, zatvorili bi tvrtku i proglasili stečaj.