Nikola Požgaj, poduzetnik iz Velikog Bukovca, dobio prvostupanjsku presudu u postupku koji vodi protiv HGK

MGA | 22.11.2023. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe dobio je prvostupanjsku presudu u postupku koji je 2021. godine pokrenuo protiv Hrvatske gospodarske komore. Poduzetnik iz Velikog Bukovca HGK je tužio za povredu svojih člasnih prava ukazujući na nezakonitu raspodjelu drvne sirovine.

Tužbu je podnijela tvrtka Massive Panels, u sastavu Požgaj Grupe, koja se bavi drvno-prerađivačkom proizvodnjom, a zasad nepravomoćnu presudu je 16. studenog donio Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu Mariju Klariću. U presudi stoji kako se Pismo razumijevanja o raspodjeli sirovine, koje je s Hrvatskim šumama sklopilo Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK, ne provodi po izvornim kriterijima.

- U radu Povjerenstva za praćenje provedbe Pisma razumijevanja sudjelovali su članovi Udruženja koji formalnopravno nisu bili izabrani kao predstavnici tog tijela. Stoga su predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije i članovi Povjerenstva za praćenje Pisma razumijevanje nezakonito djelovali u raspodjeli drvne mase na štetu drugih članica Udruženja - stoji između ostalog u presudi.

Kompanije članice Požgaj Grupe su kao članice HGK po sili zakona uplatile više od pola milijuna kuna članarine, a HGK prema presudi ne samo da nije štitila njihove interese nego ih je s namjerom oštetila. Nikola Požgaj u izjavi za Index.hr kaže da su se spomenute malverzacije radile na inicijativu poduzetnika Ivića Pašalića, koji se također bavi drvnom industrijom te je predsjednik HUP-ove Udruge za drvnu i papirnu industriju.

Požgaj navodi da presuda ujedno dokazuje kako se opisane radnje koje su se provodile u suradnji Hrvatskih šuma i HGK-ova Udruženja prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja mogu nazvati kartelom. Ističe da je uslijed svega navedenog grupaciji Požgaj nanesena šteta u iznosu od 20 milijuna eura te će odštetu također putem suda tražiti od HGK.