Neven Bosilj o skulpturama redovnika: Neću šutjeti na bezobrazluk, laži i gluposti

| 28.9.2021. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo jučer objavili da se planiraju prepraviti skulpture umjetnika Nikole Šanjeka, postavljene u Parku Ivana Pavla II., jer su predstavnici Crkve izrazili nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova, javio se gradonačelnik Neven Bosilj na svom Facebooku oko cijele situacije. Njegovu obavijest prenosimo u cijelosti:

"Nakon brojnih medijskih objava i komentara na društvenim mrežama, moram reći kako podržavam umjetničku slobodu, podržavam različita mišljenja, ali nikada nisam i neću šutjeti na bezobrazluk, laži i gluposti koje iznosi onaj tko se predstavlja kao veliki vjernik, a zapravo ne drži ni do sebe, a kamo li da mu je išta sveto. Protiv sam bahatosti, samovolje i nepoštivanja procedura.

Mi živimo i radimo drugačije. Iako se možda ovakve stvari čine gubljenje vremena, beznačajne, manje važne itekako su važne jer građani imaju pravo znati jer je u pitanju njihov novac, jer je u pitanju ugled našeg Grada jer je u pitanju uspostavljanje reda u sve što se radi, a vjerujte reda nije bilo.

I ovaj kao i brojni drugi problemi su zatečeni i u hodu ih rješavamo. Ovo rješenje o skulpturi crkvenih redova u Gradu Varaždinu je potpisano 27.5.2021. – tri dana pred drugi krug lokalnih izbora. Možda je legalno, ali nikako nije moralno. Što se željelo? Dobiti glasove vjernika. Kako? Ne uključivanjem crkvenih redova kojih se ovo itekako tiče… S čime – gradskim novcem (345.000 kuna bez PDV-a), ali što je najvažnije ne konzultirajući nikoga osim samoga sebe.

Tako se to ne radi i neće se više nikada raditi. Nije sramota pitati, tražiti drugo mišljenje, reći da se nešto ne zna pa i pogriješiti. Sramota je lagati, krasti, omalovažavati, podcjenjivati i to se više nikada neće događati.

Da - poštujemo svoje sugrađane. Da – pitamo i konzultiramo se s onima kojih se nešto tiče ili znaju više. Da – poštujemo procedure i red u radu i donošenju odluka.

Da. Novinarima su dostupni svu dokumenti koji se tiču ovog projekta. Nastojali smo u redu i tišini riješiti i ovaj problem, vodeći pritom računa o ugledu svih koji su na bilo koji način u njega više ili manje bili uključeni, odnosno namjerno isključeni. Zatečene probleme ćemo rješavati i nitko i ništa nas neće zaustaviti da otkrijemo i javnosti pokažemo što se i kako do sada radilo."