Neven Bosilj najavio početak kraja bala u Brezju: Počinje postupak javne nabave

VV | 6.7.2022. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

- Došlo je krajnje vrijeme. Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, jedna od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj. Sada je na Gradu Varaždinu da provedemo postupak javne nabave i nakon što odaberemo izvođača koji će sanirati odlagalište u Brezju, Vlada RH će nam odobriti 40 posto troškova, a Grad Varaždin ima već pripremljene ponude od banaka, a HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispd 1 posto najprihvatljiviji - rekao je Neven Bosilj na početku novinarske konferencije u salonu Gradske vijećnice i najavio da se idućeg tjedna kreće s javnim savjetovanjem oko raspisivanja javne nabave za potencijalne izvođače koji bi trebali sanirati odlagalište otpada u Brezju.

Cijeli posao bi trebao koštati oko 190 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu će pokriti 40 posto tog troška što bi trebalo biti oko 70-ak milijuna kuna. Sve ovisi o sljedećim koracima uprave Grada Varaždina, ali optimalno se očekuje da će cijeli proces javne nabave biti gotov do jeseni ove godine. Iako će to potrajati, Bosilj smatra da prepreka za rješavanje ovog gorućeg problema nema i ide se prema svom konačnom kraju ovog problema.

get_hi_media_2.jpg

- Koncesija je raskinuta i Upravni sud je presudio da je raskinuta i ne očekujemo velike zapreke u ovom cijelom procesu. Jedine potencijalne zapreke su razne žalbe. I sami znamo kako funkcionira proces javne nabave. Vrlo vjerojatno će biti primjedbi na tekst javnog natječaja. Svi znamo da postoje snage koje žele opstrukciju, ali ovo je nadstranački projekt. Ovo nije projekt niti HDZ-a, niti SDP-a niti Reformista. Ovo je projekt u kojem svi trebamo staviti glave zajedno i trebamo riješiti problem - objasnio je Bosilj.

Za zaduženje u iznosu od oko 200 milijuna kuna bit će potrebno glasati na Gradskom vijeću te suglasnost Ministarstva financija, a na kraju će sve to morati odobriti i Vlada RH koji će o sufinanciranju preko Fonda o tome glasati na jednoj od sjednica nakon što se provede javna nabava. S obzirom na sve provedene dosadašnje korake, Fond na čelu s v.d. direktoricom Alenkom Košiša Čičin-Šain te predsjednikom Uprave i državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mariom Šiljegom ne vidi razlog zašto se taj proces ne bit pozitivno riješio.

-  Mi ćemo se u taj projekt uključiti sa 40 posto sufinanciranja što u konkretnom slučaju od pretpostavljenih 190 milijuna kuna iznosi ssa 76 milijuna kuna. Vrlo važno je naglasiti da su to bespovratna sredstva. Svi smo svjesni da je to veliki zalogaj za Grad Varaždin i jasno nam je da to bez pomoći države se ne može riješiti  - rekla je Čičin-Šain.

get_hi_media_1.jpg

Alenka Košiša Čičin-Šain

- Što se okolišnog dijela tiče, nema više prepreka. Imali smo postupak procjene utjecaja na okoliš, sanacijski program, u ožujku je Ministarstvo gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na program sanacije te da je u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Loptica je sada opet na Gradu Varaždinu koji mora provesti ovaj proces do kraja. Svi akteri na političkoj sceni pušu u isti rog i želimo da se ovaj proces što prije dovrši do kraja - rekao je Šiljeg.

Također je naglasio da se prema posljednjim ispitivanjima o onečišćenjima na tom području zadovoljavajuća.

- Situacija s tlom ispod bala kao i podzemnim vodama nisu primjećena značajna onečišćenja tla, ali da budemo 100 posto na strani sigurnog, ovaj proces uključuje sanaciju tla - rekao je Šiljeg.

Na konferenciji su bili prisutni i Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u navedenom Fondu te Vlado Podbrežnički, pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

get_hi_media.jpg

Mario Šiljeg