Neven Bosilj: Morat ćemo dizati kaznene prijave protiv Čehoka i Avara oko zamjene zemljišta

| 31.1.2022. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

- Grad Varaždin sudjeluje u tri sudska procesa koje ima s vijećnikom Ivanom Čehokom. Očekujete li da će Grad uspjeti naplatiti određena potraživanja u ta tri sudska procesa - pitao se Lovro Lukavečki, vijećnik SDP-a na današnjem aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća.

- Za predmet u Koprivnici vezan uz zamjenu zemljišta s Parkovima došli smo do situacije da ćemo morati podignuti kaznenu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka i zamjenika Zlatana Avara jer su bez suglasnosti Gradskog vijeća povukli imovinsko-pravni zahtjev Grada u iznosu većem od 6 milijuna kuna. Mi smo dali zahtjev da se to ponovno obnovi, ali po zakonu se jednom povučeni imovinsko-pravni zahtjev ne može obnoviti i ako dođe presuda da je bila nelegalna zamjena zemljišta to će završiti u državnom proračunu, a Parkovi bi određeni iznos trebali uplatiti u proračun Grada. Imat ćemo problem. Grad može subvencijom vratiti Parkovima ili kapitalnom donacijom i opet smo na istome, a Grad je potencijalno oštećen za 6 milijuna kuna zbog toga jer je zamjenik gradonačelnika bez suglasnosti vijeća tadašnjem odvjetniku dao nalog da se povuče imovinsko-pravni zahtjev i tako oštećeni ne bi ništa trebali plaćati - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina u slučaju ako dođe do osuđujuće presude u ovom slučaju.

Gradonačelnika Ivana Čehoka i Miljenka Ptičeka bivšeg direktora Parkova koprivnički je Općinski sud u travnju 2019. oslobodio optužbe da su 2006. godine sklopili štetan ugovor o zamjeni zemljišta. Riječ  je o ugovoru o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova, kojim je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je kasnije izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka u kojoj je potom dijelom izgrađena Arena.

Županijski sud u Osijeku, usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su Ivan Čehok i Miljenko Ptiček oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i poticanja na počinjenje tog kaznenog djela.

Optužnicom se Čehoka tereti da je u ožujku 2006. godine na inicijativu Ptičeka sklopio u ime Grada Varaždina ugovor o zamjeni nekretnina, koji je bio štetan za Grad i kojim je nastala šteta veća od 6.000.000 kuna. Županijski sud u Osijeku, kako se dodaje, ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je taj sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno nije temeljito razmotrio provedene dokaze i stoga donio neosnovanu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe.

Općinski sud u Koprivnici u ovom trenutku ponovno provodi glavnu raspravu pred drugim sucem tijekom koje će ponoviti ranije izvedene dokaze, otkloniti utvrđene nedostatke i pravilno ocijeniti dokumentaciju te donijeti novu presudu.