Neven Bosilj: Ako umjetnik ne preuzme skulpture one će se ili uništiti ili baciti

| 5.9.2022. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti sporazumnog rješavanja spora s autorom Nikolom Šanjekom u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine započelo je uklanjanje skulptura iz Parka Ivana Pavla II. 

Oko cijele situacije se na današnjoj konferenciji za medije oko početka nove školske godine osvrnuo i gradonačelnik Neven Bosilj i prokomentirao sljedeće:

-  Ovi kipovi su ostvaština njegove vlasti i dogovora (Ivana Čehoka). Grad Varaždin nije platio niti jednu kunu. Zašto tek sada ukljanjamo? Zato jer smo išli pravnim postupcima kako bismo se osigurali. Ugovor nije ispoštovan, kipovi nisu izrađeni od materijala od kojih su trebali biti izrađeni i normalno da Grad nije želio platiti 400 i nešto tisuća kuna. Budući da se umjetnik oglušio na zahtjev da se kipovi uklone, sada kada su prošli svi rokovi, a naši odvjetnici su rekli da ih možemo ukloniti. Ako ih za tri tjedna neće htjeti preuzeti ti će se kipovi ili uništiti ili baciti. Mi imamo obavezu tri tjedna ih držati - rekao je Bosilj.

Na upit da li se planira nešto drugo postaviti umjesto kipova redovnika, od kojih je prvi kip redovnika, po mnogima, na sebi imao lice bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, gradonačelnik Bosilj je za sada mišljenja da ne treba.

- Zelena površina puno ljepše izgleda - rekao je Bosilj.