Nesuđena šefica Vrhovnog suda o aferi AP: Postoji sumnja kaznenih djela

N1/VV | 2.2.2023. u 13:47h | Objavljeno u Aktualno

Nesuđena šefica Vrhovnog suda i predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Zlata Đurđević s našim Elvirom Mešanovićem je razgovarala o pravosudnom aspektu afere AP, prenosi N1.

- Nedvojbeno postoji sumnja na mogućnost kazneih djela - kaže Đurđević govoreći o najnovijim saznanjima, prema kojima su najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića sudjelovali u razmjeni poruka o pojedicima koji su zapošljavani na mjesta u državnim poduzećima.

- Postoji određeni stupanj sumnje, nadležna su tijela dužna postupati po toj sumnji, osobito kad se radi o tako važnim kaznenim djelima u koja su uključeni visoki dužnosnici. Kad ne postoji zabrana dvostruog suđenja, a ovdje nije ni počeo postupak, može se krenuti u izvide. Dok god djelo ne zastari, mogu se voditi izvidi - kaže Đurđević.

- Nije isprika ‘mi nismo organizirani ili ne možemo tu građu svladati’. Nije sva krivnja na USKOK-u ili DORH-u, krivnja je na državi - kaže Đurđević o izjavama kako su neki predmeti preopširni da bi se pravosudna tijela bavila njima, a dodaje i da opseg materijala ili veličina spisa nije razlog za nepoštivanje zakona. Prokomentirala je i da li izvidi u cijelu situaciju traju predugo.

- Ne mogu sad ja procijeniti. Oni su u teškoj situaciji, nemaju dovoljno istražitelja, zapisničara, na to se stalno ukazuje, ali Ministarstvo pravosuđa i USKOK moraju organizirati kod ovih ključnih postupaka, a ovo jesu ključni postupci za vladavinu prava… Ovo je malo nezgodna situacija u tom pogledu - istaknula je za N1 Đurđević.